Dreigende staking NS roept woede directeur op

UTRECHT, 16 NOV. De dreigende staking bij de Nederlandse Spoorwegen ondermijnt volgens bestuursvoorzitter R. den Besten de positie van het bedrijf. “Stakingen zijn erg - en deze is heel erg. Want wie er ook wint of verliest, het bedrijf verliest in ieder geval. Weer onstaat dan het imago van een bedrijf dat kampt met rotzooi”, aldus Den Besten vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

De verhouding tussen de NS en de vakbonden is sterk verslechterd door de mislukte onderhandelingen over de 36-urige werkweek voor de 11.000 werknemers van het bedrijfsonderdeel NS Reizigers. De eis van de NS om meer flexibiliteit in ruil voor de kortere werkweek is door de vakbonden afgewezen.

Den Besten vreest dat de voortdurende arbeidsonrust bij onderhandelingen over uitbesteding van lijnen of de ontwikkeling van nieuwe produkten een ernstige belemmering gaat vormen. “Ik kan niet met de rijksoverheid gaan onderhandelen als onze positie wordt ondermijnd met 'we gaan actie voeren'. We moeten, nu er marktwerking komt, een produkt verkopen - aan de minister, aan provincies”.

Hij verwijt de bonden dat zij moedwillig een sfeer van arbeidsonrust scheppen. “Wat ik nu constateer - en dat is wat mij betreft de grens van het toelaatbare - is dat vakbondsbestuurders leugens verspreiden.” Volgens hem is met name in de Randstad “het overlegklimaat volstrekt verziekt”.

Den Besten is niet van plan de bonden nog tegemoet te komen. Deze weken vergaderen de vakbonden over mogelijke stakingen. Die zouden vanaf 25 november kunnen beginnen.

Volgens Den Besten kan de NS zich geen extra financiële lasten meer permitteren. “Onze financiële basis is uitermate smal. Nog geen 100 miljoen op een omzet van vijf miljard - als dan het woord beursgang valt, horen de tranen je in de ogen te springen. 'Meneer maakt zeker een grapje?”'

    • Gretha Pama
    • Marcella Breedeveld