Adverteerder zou modellen verkrachten

AMSTERDAM, 16 NOV. Het openbaar ministerie in Haarlem onderzoekt meldingen van drie vrouwen die zeggen seksueel te zijn misbruikt door een man uit Edam.

De man presenteert zich in de Amsterdamse editie van het advertentieblad Via Via als “aardig en sympathiek” kunstenaar. Hij adverteert voor “bodypainting en/of maken van artistieke lichaamsfoto's waar uw gezicht absoluut niet in beeld komt” en heeft nog “plaats voor enkele meisjes tot 22 jaar”. De man biedt driehonderd gulden per fotosessie. Het zou uitdrukkelijk niet om “porno” handelen.

Volgens één van de vrouwen die op de advertentie reageerde, haalde de man haar op bij Amsterdam Centraal Station en reed haar naar Edam. Aangekomen in zijn huis zou hij haar hebben gedwongen haar kleren uit te trekken, haar hebben geslagen en tot seksuele gemeenschap hebben gedwongen. Op het door de vrouw aangegeven adres staat iemand ingeschreven die eerder vastzat op verdenking van verkrachting. De vrouw heeft aangifte gedaan bij de regiopolitie Zaanstreek/Waterland. De politie bevestigt dat en zegt bekend te zijn met de werkwijze van de man. Een woordvoerder van Via Via roept mensen die klachten hebben over adverteerders op dit te melden aan de redactie van het advertentieblad. De woordvoerder zegt “nooit op één klacht” af te gaan, maar als er veel klachten zijn over een adverteerder kan deze op “een zwarte lijst” terechtkomen. Via Via waarschuwt wel regelmatig geen geld te sturen naar mensen die in advertenties werk beloven.