Woningen en kantoor Belgische diplomaat doorzocht

DEN HAAG, 15 NOV. De Antwerpse justitie heeft gisteravond huiszoeking verricht in de Haagse en Antwerpse woning van de Belgische drugsliaison-officier in Nederland, H. Luyten. Ook werd het kantoor van Luyten op de Belgische ambassade in Den Haag doorzocht.

Dit is vanochtend desgevraagd bevestigd door persofficier van justitie B. Zajtmann van het parket in Antwerpen. De magistraat wilde officieel geen mededelingen doen over de reden van de huiszoeking. “Wij kunnen slechts zeggen dat wij alle sporen en distels volgen om voldoende bewijzen te verkrijgen”, aldus Zajtmann.

Luyten kwam twee maanden geleden in opspraak nadat deze krant meldde dat een criminele informant van de Nederlandse en Belgische justitie verklaringen had afgelegd over hulp die Luyten zou hebben verleend aan Nederlandse drugscriminelen. De informant, de Belg M. Swennen, werd een maand na zijn verklaringen geliquideerd in het Amsterdamse café 'De Blauwe Druif', een dag voordat hij nadere bewijzen aan justitie zou overleggen.

Luyten heeft de diplomatieke status en bekleedt een vertrouwensfunctie in de justitiële samenwerking tussen Nederland en België, vooral bij internationale drugsonderzoeken. Vanmiddag zou op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Brussel een spoedoverleg worden gevoerd over de gevolgen van de huiszoeking voor het functioneren van Luyten, aldus W. DeBeuckelaere, kabinetschef van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken VandeLanotte.

Pag.3: Luyten: Niets te verbergen

Luyten is kolonel van de rijkswacht en valt onder de verantwoordelijkheid van VandeLanotte. “De huiszoeking is een belangrijk nieuw element dat ons aan het denken zet”, aldus DeBeuckelaere. Het is voorzover bekend de eerste keer dat huiszoeking is verricht in de Belgische ambassade in Nederland. De huiszoekingen op de ambassade en in de Scheveningse woning van Luyten werden gisteren uitgevoerd door een rogatoire commissie onder leiding van de Belgische onderzoeksrechter J. Mahieu. De Haagse justitie was op de hoogte van de huiszoekingen, aldus persofficier van justitie L. Horstink van het parket in Den Haag. De huiszoeking in België had plaats in de woning van Luyten in Kontich, een voorstad van Antwerpen.

Luyten, die tot 18 november met verlof is, benadrukte vanmiddag in een reactie dat hij “alle medewerking” aan de huiszoekingen heeft verleend. “Ik heb niets te verbergen”, aldus de diplomaat, die benadrukte dat hij officieel nog niet als verdachte is aangemerkt. Volgens hem vermeldde het bevel tot huiszoeking in zijn woning van Justitie een verkeerd adres, maar heeft hij niettemin geen bezwaar aangetekend. Luyten spande vorige maand met succes een kort geding aan tegen NRC Handelsblad omdat hij meende dat deze krant hem ten onrechte in verband had gebracht met corruptie en omstreden opsporingsmethoden.

    • Marcel Haenen
    • Tom-Jan Meeus