Voor hulp gehandicapten; Terpstra botst met parlement over extra geld

DEN HAAG, 15 NOV. Staatssecretaris Terpstra (Welzijn) weigert tegen de wens van de Tweede Kamer in minister Zalm van Financiën extra geld te vragen om de wachtlijsten voor gehandicapten terug te dringen.

“Ik moet woekeren met een beperkte ruimte. Budget is budget”, zei Terpstra gisteren tijdens een debat in de Kamer over het gehandicaptenbeleid.

Met uitzondering van de VVD hekelde de Tweede Kamer het beleid van de VVD-staatssecretaris. Ongeveer tienduizend verstandelijk en lichamelijk gehandicapten staan op de wachtlijst voor een plaats in een instelling, een kleine woning of voor dagopvang. “Terpstra is weliswaar bevlogen, maar we worden ongeduldig. Er moet een oplossing komen”, aldus Fermina (D66).

Terpstra zegt zelf de wachtlijsten “onaanvaardbaar groot” te vinden. Ze heeft aangekondigd het aantal plaatsen voor verstandelijk gehandicapten de komende vier jaar uit te breiden met 2.750. Daarnaast komt er tot het jaar 2000 voor lichamelijk gehandicapten 25 miljoen gulden extra beschikbaar. De Kamer vindt het beleid zwaar onder de maat en wil dat Terpstra 75 miljoen gulden uittrekt om in 1997 de ergste problemen aan te pakken.

Het Kamerlid Dankers (CDA) was gisteren zo ontstemd dat ze haar tranen niet kon bedwingen. “U vindt de wachtlijsten zelf onaanvaardbaar, maar staat hier met lege handen. U zegt altijd dat er actie zal worden ondernomen en daden zullen volgen, maar er is niets. Helemaal niets. Ik heb geen gevoel van boosheid, maar van verslagenheid”, aldus Dankers.

SGP-fractieleider Van der Vlies sloeg met zijn vuist op tafel om zijn woede kracht bij te zetten. “Het is beschamend dat we zo moeten vechten om een paar centen. We hebben niets aan sussende woorden, maar willen concrete daden zien. We trekken moeiteloos extra geld uit voor cultuur en de komst van een AOW-spaarfonds, maar niet voor gehandicapten. We moesten ons schamen, dit kan echt echt niet”, meent Van der Vlies.

PvdA-woordvoerder Sterk typeerde Terpstra's beleid als “lapmiddelen-politiek”. Ze wil dat de ongeveer honderd miljoen gulden die voor 1998 op de begroting staat naar voren wordt gehaald. Het gat dat dan zal ontstaan moet dan maar “later worden rechtgetrokken”. Terpstra voelt niets voor dat plan. “We moeten keuzes maken die soms hartverscheurend zijn. Maar er is gewoon geen extra budget voorhanden.”