Volleybalcoach vrijwel zeker naar NOC*NSF; Ridder Alberda neemt afscheid op nieuwe fiets

EINDHOVEN, 15 NOV. De Nederlandse volleyballers verloren gisteren kansloos de olympische revanche van Italië (3-1), maar wie maalde daar om? De gouden medaille ligt veilig opgeborgen in de kluis. Dus mag Italië nu weer winnen. Bovendien stond de wedstrijd in Eindhoven in het teken van het afscheid van Joop Alberda en daarom was volgens de coach voor één keer “het resultaat volledig ondergeschikt”.

In navolging van zijn grootvader, een postbode, werd de volleybalcoach als beloning voor bewezen diensten tot ridder benoemd. Zelf bedankte hij in zijn oprechte uitbundigheid alles en iedereen, het publiek, zijn familie, zijn spelers en de andere leden van het begeleidingsteam die allen van de fabrikant een nieuwe fiets cadeau kregen. Zelfs de Italiaanse spelers van zijn collega en vriend Julio Velasco werden niet vergeten door de emotionele Alberda. “Als jullie ons niet steeds zo dicht op de huid hadden gezeten, waren we nooit zo goed geworden. It takes two to tango.”

In de met 4.800 toeschouwers gevulde zaal zaten gisteravond de olympiërs die Nederland in Atlanta hebben vertegenwoordigd. Velen van hen zullen Alberda nog wel vaker tegenkomen, want de 45-jarige Fries treedt vrijwel zeker in dienst bij de topsportafdeling van NOC*NSF. Hij blijft tevens volleybal-adviseur. Alberda zei niet alleen “tevreden achterom te kijken”, maar hij ziet de toekomst van het Nederlandse volleybal “zeer zonnig” in, als er straks ook daadwerkelijk met de voorgenomen jeugdopleiding wordt begonnen. Hij wilde na het ultieme succes van afgelopen zomer niet spreken van een mogelijke terugval in de komende jaren. “Laten we niet begrenzend denken”, sprak hij op de toon van een routinier.

Volgend jaar staat in eigen land, ook in Eindhoven, al het Europees kampioenschap op het programma. Alberda is er dan niet meer bij en dat geldt ook voor zijn trouwe protégé Jan Posthuma. De 346-voudig international nam twee jaar geleden al officieel afscheid, werd ook een trots ridder, maar keerde op verzoek van Alberda terug in de selectie. Hij zei toen het tot en met de Olympische Spelen te willen doen en daar houdt hij zich nu aan. “Ik ben tegenwoordig al blij als ik de bal over het net krijg”, zei de 33-jarige Posthuma met de nodige zelfspot.

Maar hoe staat het met de andere oudgedienden? Nog niemand van hen heeft definitief besloten om te stoppen. Aanvoerder Peter Blangé, die als spelverdeler aan zijn tweede jeugd bezig is, wil zelfs nog wel twee jaar doorgaan, maar hij heeft geen zin meer om het hele programma van de nationale ploeg, zoals de zware uitwedstrijden in de World League, mee te draaien. Het is aan de nieuwe coach of hij daarmee genoegen neemt. Ook commercieel gezien zal de aanwezigheid van Blangé bij het EK belangrijk zijn.

Rob Grabert, Henk Jan Held en Olof van der Meulen willen hun tijd bij Oranje ook nog wel verlengen, maar ze vragen zich af wie de opvolger van Alberda wordt en óf hij hen nog wil selecteren. Het meeste twijfelen Ron Zwerver, de record-international met 457 interlands, en zijn stand-in Brecht Rodenburg. Zij denken na over hun toekomst. Aanvoerder Blangé, die gisteren vooral op de bank zat en tweede spelverdeler Misha Latuhihin verdienstelijk zag spelen, heeft net als Alberda vertrouwen in de toekomst. “Maar het zou dodelijk zijn als er ineens te veel ouderen stoppen”, stelt de coach.

Daarom is het van groot belang dat snel een nieuwe bondscoach wordt aangesteld. Top Volleybal Nederland (TVN), de profsectie van de volleybalbond, heeft een lijstje met kandidaten. In Japan, waar Nederland met Joop Alberda nog als coach volgende week een lucratief toernooi speelt, krijgen de internationals dat lijstje voorgeschoteld. Het moet een Nederlander worden. Dat is de wens van de spelers en het advies van Alberda. Maar TVN zal niet schromen om een buitenlander aan te stellen als er geen geschikte landgenoot wordt gevonden.

Bij de Italiaanse bondscoach Julio Velasco, in Italië zeer bekritiseerd na de verloren olympische finale, hoeft dan in ieder geval niet te worden aangeklopt. Velasco heeft geen interesse in een baan buiten Italië. “Ik wil in de toekomst niet tegen Italië spelen”, was zijn uitleg. Collega Alberda was het volledig met hem eens. Daarom blijft hij in Nederland. “Volleybal is hier in brede lagen populair geworden. Daar ben ik ongelooflijk trots op!”

    • Hans Klippus