Taxi!

De timing is perfect. Vanochtend in Amsterdam de Dag van het Aandeel, gisteren ook in Amsterdam een nieuw beursrecord. Voor de tweede achtereenvolgende dag sloot de beursindex boven de “magische” 600 grens. Wordt het 1000 in 2000?

Beleggers hebben de wind in de zeilen: superbe rendementen, plezierige economische en monetaire vooruitzichten en een toenemende roep om meer invloed van de kapitaalverschaffers op het ondernemingsbeleid.

Of loert het onheil om het hoekje? Spaarders krijgen weer belangstelling voor beleggingsfondsen, bleek vorige week uit cijfers van het CBS. Beleggers stappen over naar beleggingsfondsen in Nederlandse aandelen. Die doen het zo goed.

De voorlaatste keer dat spaarders massaal in beleggingsfondsen stapten (1993), kozen zij voor fondsen die hun geld in obligaties staken. Wat gebeurde? Rap steeg de rente, obligatiekoersen kelderden. De beleggers zaten op de blaren.

Het leek een bewijs voor de oude stelling onder professionals op de beurs: let op de particuliere belegger. Als de taxichauffeur over aandelen begint, is het tijd om uit te stappen. Niet uit de taxi, wel uit de markt.

Zijn waarschuwingen op zijn plaats? Neerlands grootste professionele belegger, voorzitter Aad Jacobs van ING, vond vanochtend van wel. “Bij de jongere generatie bespeur ik af en toe de opvatting dat de aandelenkoersen alleen maar omhoog kunnen gaan.” Dat is dus niet zo.

“Ik ben zelf in 1962 met beleggingen in aandelen begonnen en heb tot 1982 zo goed als niets verdiend. Daarna zijn de koersen verzevenvoudigd.”

    • Menno Tamminga