Salade nummer 1

Spinazie is groen en zit vol met ijzer. Dat is goed voor je, denk maar aan Popeye de tekenfilmzeeman. Die at hem uit blik. Maar als je dan toch spinazie moet eten, kun je beter verse nemen.

En waarom niet volgens het recept van een oude koning die Nebukadnezar heette? Hij woonde meer dan tweeduizend jaar geleden in Babylon, een land in het oosten waar heel veel spinazie groeide. Hij heeft de eerste salade uitgevonden (zeggen ze). Een combinatie van een paar verschillende eetbare dingen, meestal koud en met iets groens erbij. Met olie en/of azijn maar altijd een beetje zout, want dat betekent 'sal'. Zo heeft de salade haar naam gekregen. Het is logisch dat Nebukadnezar voor het groene gedeelte spinazie nam. Dat was het eerste wat hij zag.

Koop 250 gram gewone spinazie. Goed wassen. Misschien wel drie keer, tot er geen enkele zandkorrel meer vanaf komt. Het water eruit laten lekken, de spinazie in een zeef doen en er voorzichtig een ketel kokend water over gieten. Met een mes klein snijden en met twee hardgekookte eieren hetzelfde doen. Losjes door elkaar mengen. Dit is ook het moment om er wat citroensap en olie bij te doen. Wat dacht je van druivenpittenolie? Waren ze in Babylon verzot op. Als zout gebruik je in dit geval ansjovisfilets. Dat zijn reepjes gezouten vis die uit een klein potje of blikje komen. Als ze te zout zijn leg je ze eerst een kwartier in koude melk. Die spoel je er daarna af en je maakt ze voorzichtig droog. In kleine stukjes er bovenop. Eventueel wat zwarte peper. Heerlijk, deze sla van Nebu. Maar dus niet echt iets voor Popeye.

    • Philip Mechanicus