'Rusland lid van NAVO'

MOSKOU, 15 NOV. President Jeltsins veiligheidsadviseur Ivan Rybkin heeft gisteren gesuggereerd dat Rusland zich op termijn bij de NAVO zou kunnen aansluiten.

In een door het persbureau Interfax geciteerd vraaggesprek met het Russische weekblad Itogi zei hij: “Rusland zou een akkoord kunnen sluiten over toetreding tot de politieke structuur van de NAVO. En als dat loopt zoals we bedoelen en zoals de vertegenwoordigers van Westerse landen hopen, zouden we ons bij de militaire organisatie kunnen aansluiten.” Hij maakte duidelijk dat het tijdstip waarop Rusland zich bij de NAVO zou kunnen aansluiten, vooral afhangt van het vermogen de Russische militaire structuren aan te passen aan die van de NAVO.

Rybkin is secretaris van de Veiligheidsraad, Jeltsins belangrijkste adviesorgaan. Hij volgde onlangs in die functie de controversiële ex-generaal Aleksandr Lebed op. Russische woordvoerders hebben tot nu toe een Russisch lidmaatschap van de NAVO steeds uitgesloten; ze verzetten zich ook tegen de toetreding van andere Oosteuropese landen tot de NAVO. Rybkin maakte in het vraaggesprek niet duidelijk of hij zijn eigen mening of een standpunt van de regering vertolkt.

(Reuter)