Problemen vliegtuigen Kazachstan

NEW DELHI, 15 NOV. Vliegtuigen uit Kazachstan waren al twee keer eerder dit jaar bijna in botsing geraakt met een ander toestel in het Indiase luchtruim voor dinsdag een derde vliegtuig uit het Centraal-Aziatische land tegen een Saoedische Boeing-747 opvloog. Dit hebben Indiase kranten vandaag onthuld.

Bij het ongeval in de buurt van New Delhi, het op twee na grootste uit de luchtvaartgeschiedenis, kwamen 349 mensen om het leven. Zowel op 27 mei als op 6 juni was het ook al bijna misgegaan, toen toestellen van Kazachstan Airlines en andere vliegtuigen elkaar rakelings boven India kruisten. Ook vorig jaar had zich al zo'n zogeheten near miss voorgedaan.

Vliegtuigen van andere maatschappijen uit de vroegere Centraal-Aziatische republieken van de Sovjet-Unie zijn eveneens af en toe betrokken bij zulke incidenten. Zo hield de piloot van een vrachtvliegtuig van Uzbek Airlines twee jaar geleden tijdens een vlucht van New Delhi naar Tasjkent vol dat hij op 27.000 voet vloog. Een toestel van de KLM stelde echter vast dat hij in werkelijkheid maar op 26.000 voet vloog en kon nog ternauwernood uitwijken, zo meldde het dagblad The Indian Express vanmorgen.

In Charkhi Dadri, de plaats waar de vliegtuigen neerstortten, is inmiddels een deel van de lijken verbrand (hindoes) en begraven (moslims). Ooggetuigen spraken er schande van hoe sommige begrafenisondernemers woekerprijzen eisten van de dikwijls nog zeer aangeslagen en vaak ook minvermogende nabestaanden.