Omzet industrie neemt toe met vier procent

DEN HAAG, 15 NOV. De omzet van de industrie is in september met vier procent gestegen ten opzichte van september 1995. Daarmee komt de stijging in de eerste negen maanden van dit jaar op twee procent ten opzichte van dezelfde periode in 1995.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekendgemaakt. De binnenlandse omzet nam met zeven procent toe. De export groeide met één procent.

Volgens de CBS-cijfers komt bijna negentig procent van de totale omzetstijging voor rekening van de binnenlandse markt.

In de eerste negen maanden van 1995 liet juist de export een omzetstijging zien. De laatste twee kwartalen ligt de omzetgroei hoger dan in de periode ervoor. Stijgers waren de voedings- , aardolie- en genotmiddelenindustrie. Een dalende omzet heeft het CBS gemeten bij de chemie, het basismetaal en de papierindustrie.

Volgens het CBS is in de eerste acht maanden van dit jaar voor 216 miljard gulden aan goederen uitgevoerd en voor 192 miljard gulden ingevoerd. Het handelsoverschot is hiermee tot 24 miljard gulden gestegen, 5 miljard meer dan in de eerste acht maanden van 1995.

De uitvoer naar landen van de Europese Unie (EU) bedroeg in de eerste acht maanden van dit jaar 174 miljard gulden.

Dit is zes procent meer dan in dezelfde periode van 1995. Deze stijging wordt onder andere veroorzaakt door een toename van de uitvoer naar Italie (elf procent), Frankrijk (vijf procent), Duitsland (vijf procent) en Belgie en Luxemburg (vijf procent).