Miss-verkiezing in India eist leven

NEW DELHI, 15 NOV. Terwijl India zich opmaakt voor de finale van de Miss World-verkiezing, heeft de schoonheidswedstrijd nu reeds een eerste dodelijk slachtoffer gemaakt. In een drukke straat in de zuidelijke stad Madurai stak een 25-jarige man zich gisteren uit protest tegen het evenement in brand. Hij overleed later in het ziekenhuis.

De man, een aanhanger van de Communistische Partij van India, is de eerste die de daad bij het woord voegt. Ook anderen hadden al met soortgelijke radicale acties gedreigd, als de Miss World-verkiezing in de stad Bangalore niet zou worden afgelast.

Veel Indiërs reageerden aangenaam verrast toen in augustus bekend werd dat de geliefde filmster en zanger Amitabh Bachchan kans had gezien het spektakel voor het eerst in de geschiedenis voor veel geld naar hun land te halen. Voor het oog van de wereld zou India zo kunnen tonen dat het land meer heeft te bieden dan nare ziekten, krottenwijken en corruptie.

Er stak echter een kleine maar zeer luidruchtige oppositie tegen het evenement de kop op. De anti-Miss-coalitie telt vogels van zeer diverse pluimage. Van groepjes streng orthodoxe moslimvrouwen tot conservatieve hindoes. Een van hen, de voorheen onbekende Mahila Jagran, kondigde zelfs de vorming van 'zelfmoordeenheden' aan. Een poging van deze organisatie de Miss-verkiezing door de rechter te laten verbieden mislukte.

Zowel de radicale moslim-vrouwen als de hindoes vinden het hoogst ongepast dat vrouwen zich in half ontklede staat ten overstaan van miljoenen kijkers in het openbaar presenteren. Dat is in strijd met hun religie, die wil dat vrouwen zich ingetogen gedragen en zich zo weinig mogelijk bloot geven.

Daarnaast sloten zich ook radicale feministes uit de Indiase bovenlaag bij de protestbeweging aan, die zulke Miss-verkiezingen, net als hun collega's in het Westen, vernederend voor de vrouw achten. Zij wijzen zo'n keuring van vrouwenvlees door gulzige mannenogen af.

De merkwaardige alliantie wordt gecompleteerd door nationalistische en linkse activisten onder leiding van professor M.D Najundaswamy. Deze onderscheidde zich de laatste jaren door acties tegen verscheidene Westerse bedrijven, waaraan India volgens hem volstrekt geen behoefte had. Vorig jaar vernielden zijn aanhangers het net geopende restaurant van Kentucky Fried Chicken in Bangalore. De professor beloofde op de dag van de finale, 23 november, brand te zullen stichten in het stadion waar de Missen zullen paraderen.

De grootste gemene deler waarop alle partijen elkaar hebben gevonden is 'inbreuk op de Indiase cultuur door het Westen'. Erg veel bloots zullen de Indiërs overigens niet meer te zien krijgen. Om de gemoederen te sussen besloten de organisatoren het meest omstreden deel, de badpakkencompetitie, naar de Seychellen te verplaatsen. Dat deel is inmiddels al achter de rug. In Bangalore, waar de Missen reeds verblijven, waken thans niet minder dan 14.000 politieagenten over hun veiligheid.

Miss-verkiezingen werden plotseling buitengewoon populair in India, toen in 1994 de Indiasen Sushmita Sen en Aishwarya Rai respectievelijk als Miss Universe en Miss World werden uitverkoren. Sindsdien worden er her en der Miss-verkiezingen gehouden.

    • Floris van Straaten