Meeste projecten van Philips onder Timmer een fiasco

ROTTERDAM, 15 NOV. Bij Philips is onder het bewind van Jan Timmer het overgrote deel van nieuwe projecten of produkten commercieel mislukt. In het kader van de Centurion-operatie zijn aanvankelijk 26 projecten opgesomd als kansrijk. Slechts drie daarvan zijn een succes geworden. Enkele zijn half geslaagd of bieden nog mogelijkheden, de rest is mislukt.

Dit blijkt uit gesprekken met huidige en voormalige Philips-managers en met adviseurs van het elektronicaconcern. Na de recordwinst van 2,6 miljard gulden over 1995 koerst Philips dit jaar, mede door een voorziening van een miljard gulden voor een nieuwe reorganisatie, af op een netto verlies.

Van de 26 'kansrijke' projecten zijn er onder Centurion vijftien gebombardeerd tot presidential projects. Tot deze projecten, die rechtstreeks vielen onder de verantwoordelijkheid van Timmer, behoorden de digitale compactcassette, de digitale videorecorder, de interactieve compactdisc, de televisie van de toekomst (hdtv), platte beeldbuizen en ultrasound-technologie. Philips bevestigt het bestaan van de presidentiële projecten, maar wil niet aangeven in hoeverre die succesvol zijn geweest. Een voormalig lid van de zogenoemde Centurion-groep constateert: “De meeste (projecten) zijn ronduit mislukt. Er zijn miljarden aan research ingestoken, maar de succesrate is om te huilen.”

Timmers erfenis dreigt in diskrediet te geraken. “Het standbeeld dat voor Timmer is opgericht zal de komende jaren weer worden afgebroken”, voorspelt een oud-Philipsmanager. “De hele Centurion-operatie”, zegt hij, “is ergens halverwege blijven hangen. Timmer zelf is begin 1995 in feite afgehaakt. “De pech van Timmer is het geluk van Boonstra”, zegt een adviseur.

Officieel staat Philips nog vierkant achter produkten als de interactieve compactdisc, maar duidelijk is dat nieuwe produkten de consumentenelektronica uit het slop moeten halen. Philips en zijn concurrenten hebben hoog ingezet op de digitale videodisc, een schijfje met een hoge opslagkwaliteit dat in de toekomst audio-cd, videoband en cd-rom moet vervangen.

Timmers opvolger Cor Boonstra heeft nieuwe harde ingrepen aangekondigd. Een commissie onder voorzitterschap van twee bestuursleden werkt aan plannen voor de reorganisatie van het hoofdkwartier. Onder leiding van adviseurs van McKinsey, dat in een geheim rapport een nieuwe bestuursstructuur heeft opgezet, zijn stafafdelingen doorgelicht.

De presentatie van de eerste concrete plannen was voorzien tussen medio november en Kerstmis maar laat waarschijnlijk iets langer op zich wachten.

    • Michiel van Nieuwstadt
    • Ben Greif