Kritiek op Deense premier

KOPENHAGEN, 15 NOV. Het Deense parlement heeft gisteren een motie aangenomen waarin de regering van premier Poul Nyrup Rasmussen “zwaar gekritiseerd” wordt voor haar aanvankelijke besluit om de Britse schrijver Salman Rushdie niet tot het land toe te laten.

Rushdie zou een literaire prijs uitgereikt krijgen, maar de Deense regering zei te beschikken over gegevens waaruit zou blijken dat er gevreesd moest worden voor een aanslag op het leven van de schrijver, die in 1989 door imam Kohmeiny ter dood werd veroordeeld wegens zijn “godslasterlijke” boek De Duivelsverzen. Internationale kritiek dwong de Deense regering op het besluit terug te komen.

Uiteindelijk ging de oppositie in het debat van gisteren niet zover om een motie van wantrouwen in te dienen. Wel stemden alle 125 parlementsleden voor de motie van zware kritiek. Ze waren tevreden over het feit dat de premier excuses had aangeboden aan Rushdie, die woensdag de prijs toch nog in ontvangst kon nemen. Nyrup bleef erbij dat hij ernstige, niet te negeren aanwijzingen had voor een aanslag op Rushdie, maar gaf wel toe dat hij de zaak had afgewikkeld op een “onbevredigende manier, en met foute beoordelingen en misverstanden”. (AFP)