Japan ontdooit lening Rusland

TOKIO, 15 NOV. Japan heeft besloten een bevroren lening ter waarde van 500 miljoen dollar aan Rusland vrij te geven. Dit heeft een woordvoerder van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld naar aanleiding van een ontmoeting tussen de Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Yukihiko Ikeda, en zijn Russische collega Primakov vandaag in Tokio.

De lening was bevroren sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991. Primakov heeft tevens aangeboden de wateren rond vier betwiste eilanden, de zuidelijke Koerillen, gezamenlijk te exploiteren. Ikeda heeft echter niet positief op deze suggestie gereageerd, zo meldde een Japanse omroep vandaag. De vier eilanden zijn in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog door de Russen bezet en worden door Japan teruggeëist. Het dispuut staat nog steeds een vredesverdrag in de weg.