Israelisch Hof staat foltering Palestijn toch toe

TEL AVIV, 15 NOV. Het Hooggerechtshof in Jeruzalem heeft vannacht de Shin-Beth toegestaan een lid van Islamitische Jihad te martelen. Het gaat om de 30-jarige Mahmud Abdel Aziz Hamdan uit een dorp nabij Ramallah die onder zware fysieke druk informatie zou kunnen verschaffen over mogelijke terroristische aanslagen in Israel. Volgens de Shin-Beth is de Palestijn “een tikkende bom” die aan de praat moet worden gebracht om veel levens te redden.

Hamdan wordt reeds drie weken zeer intensief door de Shin-Beth ondervraagd maar heeft voor zover bekend nog niets van zijn geheimen prijs gegeven. Drie dagen geleden gelastte het Hooggerechtshof op verzoek van de advocaat van de Palestijn de Shin-Beth een einde te maken aan de zware druk waaraan hij tijdens de onafgebroken ondervraging wordt blootgesteld. De Shin-Beth legde de drie rechters gisteren een geheim dossier voor waaruit zou moeten blijken dat fysieke druk noodzakelijk is om aanslagen te voorkomen waarbij veel doden zouden kunnen vallen.

In 1987 heeft een commissie onder leiding van ex-opperrechter Landau fysieke druk op terroristen in specifieke gevallen goedgekeurd doch de te gebruiken middelen beperkt. Een deel van de aanbevelingen van de commissie is echter geheim gebleven, zodat het nooit duidelijk is geworden waar de grens van het martelen is getrokken.

Een van de drie rechters wond zich nogal op toen de verdediger van de Palestijn betwijfelde of de ondervragers zich aan de vastgestelde regels zouden houden. “Veronderstel dat er een bom in Migdal Shalom (een hoog gebouw in Tel Aviv) is geplaatst en de verdachte weet dat de bom over twee uur afgaat en de mensen kunnen niet worden geëvacueerd. Wat doe ik in zo'n geval?”, vroeg de rechter die zich in de rol van de Shin-Beth verplaatste. De advocaat weigerde met deze argumentatie in te stemmen. “Dat is de meest anti-morele stellingname die ik ooit heb gehoord”, zei de rechter volgens een verslag in Ha'arets van deze botsing.

De Shin-Beth mag voor zover bekend een 'tikkende bom' lang heen en weer schudden, slaap onthouden, in een pijnlijke positie laten zitten of staan, en bloot stellen aan oorverdovende muziek. Volgens Yaacov Pe'eri, ex-hoofd van de Shin-Beth, zijn bij de ondervraging van tientallen Palestijnen slechts enkele aan de gevolgen van de toegepaste drukmiddelen overleden.

Hamdan maakte deel uit van de 400 leden van Hamas en de Islamitische Jihad die in 1992 door Israel naar Zuid-Libanon werden uitgewezen. Bij terugkeer bleken zij in vele gevallen door de Islamitische Jihad in Libanon te zijn geoefend in het opzetten van terroristische netwerken en omgaan met explosieven. Hamdan werd verscheidene malen op verdenking van terroristische activiteit gearresteerd. In de Israelische pers wordt vandaag gesuggereerd dat hij deel uitmaakte van een zelfmoordcommando dat een grote aanslag in Israel voorbereidde. Het is niet duidelijk of een verband bestaat tussen dit zelfmoordcommando en het alarm dat vorige week in Israel werd gegeven over een mogelijke aanslag in het centrum van Tel Aviv.