ING blijft nog vijf jaar eigenaar van De Ster

De Ster, fabrikant van plastic wegwerpbestek en -servies, blijft nog “een fikse tijd” eigendom van ING Bank. “Reken maar op zo'n jaar of vijf”, zei P. de Bruin, sinds anderhalve maand de nieuwe algemeen directeur van de onderneming. Gisteren gaf hij inzage in de prestaties van De Ster, voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf.

ING Bank nam als huisbankier en crediteur De Ster in 1993 van zakenman en kunstverzamelaar J. Ritman over omdat de onderneming niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen. Oorzaak van de malaise waren de tegenvallende verkopen door de crisis in de luchtvaart, maar vooral de dure kunst- en boekenaankopen van Ritman. Die aankopen deed Ritman veelal op rekening van De Ster. ING Bank heeft nog bijna een half miljard van hem tegoed. Ritman heeft recentelijk nog via een kort geding pogingen gedaan om De Ster terug te kopen. Daarbij baseert hij zich op een optieregeling. Ritman had daarbij de steun van een nieuwe financier, Hal Investments. Na een negatieve uitspraak van de rechter op 12 september is de oud-zakenman in hoger beroep gegaan.

De Bruin wil met alle macht het Ritman-verleden achter zich laten. De Ster draait goed, aldus De Bruin, die hiervóór elf jaar directeur was bij Van Doorne's Transmissie. Dit jaar verwacht hij dat zijn bedrijf netto 19 miljoen gulden winst haalt bij een omzet van 375 miljoen. In 1994 verkocht het bedrijf voor 330 miljoen gulden en in 1995 voor 356 miljoen.

De Ster telt zo'n 800 werknemers, van wie er 75 in Nederland op het hoofdkantoor werkzaam zijn. Het produktiebedrijf in Hoogstraten telt 500 werknemers en dat in de Verenigde Staten 145 werknemers. Elders zitten ook nog wat verkoopafdelingen, onder meer in China. Binnenkort komt er ook een joint venture in Thailand.