Hema-mysterie opgelost

Kinderen van nu zijn heel wat slimmer dan vroeger, vindt winkelchef J. Krook van de Hema in Stadskanaal. Ze weten precies hoe ze met computers en andere moderne apparaten moeten omgaan. Maar af en toe is 'de jeugd van tegenwoordig' volgens Krook tè slim. “En knap vervelend”, zegt hij fel.

Een groep van vijf, zes jongens tussen de 12 en 14 jaar teisterde de Hema in Stadskanaal de afgelopen weken met een moderne vorm van kattekwaad. De jongens peuterden de magneetstrips van truien, broeken, rokken en huishoudartikelen af en gooiden deze bij het winkelende publiek in de tas. Als de klanten de winkel uitliepen, ging keer op keer het alarm van de Hema af. De onschuldige winkelbezoekers stonden voor een raadsel, want ze hadden niets stiekem in hun tas gestopt. Ook het winkelpersoneel van de Hema begreep niet hoe die strips in de tassen kwamen. En de jongens die het gedaan hadden maar lachen.

Winkelchef Krook kan er niet om lachen. Hij vindt dit geen leuke vorm van kattekwaad meer. De jongens zochten vooral oudere mensen als slachtoffer uit. Die reageerden volgens de winkelchef soms met een grote lach, maar vaak ook zeer geschokt. “Ze voelden zich door de hele winkel bekeken als het alarm afging. Dat vonden ze erg naar”, zegt Krook. Het Hema-personeel kreeg in de gaten wie de daders waren. Maandag werden twee daders van 12 en 13 jaar op heterdaad betrapt toen ze weer een magneetstrip bij iemand in de tas gooiden.

De Hema haalde de politie er bij. “Wij zien dit als gewone vernieling”, aldus Krook. De politie nam de jongens mee naar het bureau en lichtte de ouders en de school in. “De school en de ouders moeten de jongens beter opvoeden. Dit is geen leuke grap meer”, zegt de politiewoordvoerder in Stadskanaal. Hij noemt het 'magneetstrip-terreur'.

Een magneetstrip los peuteren is geen gemakkelijk klusje, zeker niet in een winkel waar je niet betrapt wilt worden. Winkelchef Krook wil niet vertellen hoe de jongens te werk gingen. “Dat brengt anderen maar op ideeën. En bovendien zeggen we nooit iets over ons beveiligingssysteem.” Toch zouden we graag willen weten hoe het moet.

    • Herman Staal