Handel in medicijnen van Internet gehaald

LELYSTAD, 15 NOV. Fisher Farma, parallelimporteur van geneesmiddelen in Lelystad, heeft het aanbieden van medicijnen via Internet moeten staken, na tussenkomst van de inspecteur geneesmiddelen in Utrecht en Flevoland en het openbaar ministerie in Zwolle.

Dat heeft het ministerie van VWS vanochtend bevestigd. Volgens een woordvoerder is bovendien een partij medicijnen in beslag genomen. Ook de Zwitserse firma Hoffmann La Roche heeft Fisher gedwongen zijn activiteiten op Internet te staken, omdat consumenten zonder recept medicijnen van deze fabrikant konden krijgen, terwijl Hoffmann La Roche bij schade aansprakelijk zou kunnen worden gesteld voor zijn produkten.

Fisher Farma bood onder de naam Eurocare tot vorige week geneesmiddelen aan op de website http://www.eurocare.nl. Volgens de raadsman van Roche, mr. E.F. Brinkman, is gebleken dat afnemers de geneesmiddelen ontvingen zonder bijsluiter. Bovendien was op de zending het etiket van de afzender onleesbaar gemaakt en de inhoud 'slordig herverpakt'. Brinkman heeft Fisher Farma erop gewezen dat het achterwege laten van een bijsluiter gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Roche vond dat met name problematisch omdat op Internet onder andere Roaccutane werd aangeboden, een middel tegen pokdaligheid dat tijdens zwangerschap schadelijk kan zijn voor de foetus. Bovendien kan Roche aansprakelijk worden gesteld als een bijsluiter achterwege is gebleven.

Geneesmiddelen met de status UA of UR ('uitsluitend apotheek' of 'uitsluitend recept') mogen volgens de Wet op de Geneesmiddelenvooziening alleen in een apotheek of met geldig recept worden afgeleverd.