Eigenaren DAF eens met bod van Paccar

DEN HAAG, 15 NOV. De aandeelhouders van DAF Trucks, inclusief de Nederlandse en de Vlaamse overheid, gaan akkoord met het overnamebod van ruim 900 miljoen gulden van het Amerikaanse bedrijf Paccar. Dit hebben bronnen romdom DAF Trucks vanochtend bevestigd.

Paccar deed begin oktober een bod van 933 miljoen gulden op alle aandelen van de Eindhovense truckfabrikant. Directie en commissarissen van DAF ondersteunden dit bod. De aandeelhouders moesten uiterlijk vandaag uitsluitsel geven. De grootste aandeelhouder van DAF Trucks, met een belang van 39 procent - de Nederlandse Staat - heeft onderzoek laten doen naar de redelijkheid van het bod door effectenbank J.P. Morgan. Daaruit kwam naar voren dat het bod “fair” is. Volgens de Nederlandse overheid biedt overname van DAF door Paccar de beste garantie voor het behoud van kwalitatief hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland.

Behalve de Nederlandse Staat heeft ook de Belgische overheid een belang (10 procent) in het bedrijf. De rest van de aandelen is in handen van banken en institutionele beleggers. Dat zijn onder meer ABN Amro, Rabobank, Nationale-Nederlanden en Aegon. Tenslotte participeert een groep institutionele beleggers onder leiding van Vado Beheer. Vado Beheer is de investeringsmaatschappij van de oprichtersfamilie Van Doorne. Al deze aandeelhouders zouden het bod accepteren, zo werd vanochtend bevestigd door bronnen rond DAF. DAF zou het nieuws vanmiddag bekend maken.

Daarmee is de overname van DAF Trucks door Paccar een feit. De Nederlandse overheid krijgt voor zijn pakket aandelen een bedrag van circa 350 miljoen gulden.

Paccar (14.000 werknemers) is in grootte de derde fabrikant van zware trucks ter wereld. De omzet was vorig jaar 4,6 miljard dollar, de winst 253 miljoen dollar. Vorig jaar produceerde het bedrijf meer dan 54.000 voertuigen onder de merknamen Kenworth, Peterbilt en Foden.

DAF Trucks, dat begin 1993 werd opgericht na het faillissement van het oude DAF-concern, maakte in 1995 16.650 vrachtwagens in Eindhoven en liet daarnaast nog eens ruim 8.000 lichtere trucks fabriceren bij het Britse Leyland. Met 5.000 personeelsleden zette DAF Trucks vorig jaar 1,5 miljard gulden om en boekte een netto winst van 164 miljoen gulden.

Afgelopen dinsdag hebben de vakbonden en hun leden ingestemd met de overname van DAF Trucks. De bonden hebben met de DAF-directie afgesproken dat DAF onder eigen naam blijft bestaan, dat aan de huidige arbeidsvoorwaarden niet wordt getornd en dat de bestaande fabrieken blijven gehandhaafd. Ook is overeengekomen dat de balansverhoudingen van DAF even goed of slecht zullen zijn als die van Paccar als geheel.