Damrak heeft alles mee: nieuw record in zicht

AMSTERDAM, 15 NOV. Gesteund door een hoger Wall Street, een 'stille' dollar, aantrekkende obligatiekoersen en een koopgolf uit de Optiebeurs zetten de koersen op het Damrak hun opmars vanmorgen voort. Er waren vrijwel geen verliezers onder de genoteerde fondsen

AMSTERDAM De Amsterdamse beurs zette vrijdag onverdroten de weg omhoog voort. Nadat de graadmeter AEX woensdag door de 600-grens was gegaan en gisteren een nieuw hoogtepunt bereikte op 604,91 punten, stond de index vanmorgen na een half uur handel op 611,48. Dat betekende een winst van ruim 6,5 punt. Rond het middaguur viel de AEX iets terug naar 608,48 punten.

De koersen van de grote fondsen trokken over een breed front aan. Verliezen waren een uitzondering en bleven beperkt. Handelaren hadden het over een droomscenario. Na de records van de afgelopen dagen was Wall Street gisteren 38 punten hoger gesloten op 6313.

De optiehandel was in verband met het aflopen van een groot aantal contracten op vrijdagmiddag wederom een actieve speler op het Damrak.

De afgelopen dagen probeerden optiehandelaren nog met man en macht de index op 600 te houden. Dat niveau konden ze met deze beursrally niet meer houden. Om hun wankele posities af te dekken zijn optiehandelaren, na een koopgolf om aan hun leveringsverplichtingen voor vandaag te voldoen, in index-contracten op het niveau van 605 en zelfs 610 gaan zitten.

ABN Amro won 1 gulden op 103,50 gulden, Ahold 0,40 gulden op 108,60 gulden, Unilever 2,10 gulden op 281,90 gulden, Koninklijke Olie 1,80 gulden op 280,10 gulden en Vendex 0,70 gulden op 72,40 gulden.

Op de lokale markt trok Goudsmit de aandacht. Het bedrijf, eigenaar van onder andere het Luzac College, maakte donderdag bekend dat grootaandeelhouder J. Wolters zijn bezit voor een belangrijk deel heeft verzilverd. Beleggers hebben deze stap positief uitgelegd, want het aandeel klom 5,90 gulden naar 156,90 gulden.

Op de valutamarkt wist het pond sterling de forse koerswinst van de voorgaande dagen uit te bouwen met een stijging van 2,8180 gulden tot 2,8205 gulden. Het pond is in trek bij beleggers wegens speculatie over een verdere verhoging van de Britse rente.

NEW YORK De effectenbeurs van New York blijft een opgaande lijn vertonen. Gisteren werd het zevende achtereenvolgende record geregistreerd. Het Dow Jones-gemiddelde eindigde 38,77 punten hoger op 6313,01. De technologiefondsen zetten de toon.

De handel moest eerst even warmlopen. Winstnemingen drukken aanvankelijk de index, zoals de afgelopen dagen ook het geval was. De Dow Jones draaide bij dank zij aankopen die verband houden met de expiratie van optiecontracten (double witching) vandaag. Uitschieters waren IBM en Coca Cola.

De gisteren gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse economie hadden weinig invloed op Wall Street. De inflatie over oktober van 0,3 procent strookte met de prognoses.

De groei van de detailhandelsomzet was iets kleiner dan verwacht, maar daar stond tegenover dat het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheiduitkeringen sterker daalde dan was voorzien.

TOKIO De effectenbeurs in Tokyo sloot lager. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen daalde met 101,31 punten (0,48 procent) tot 20.929,73. De omzet bleef beperkt tot 270 miljoen aandelen.