Brittan: snel lidmaatschap China WTO

PEKING, 15 NOV. De Europese Unie wil proberen onderhandelingen over aansluiting van China bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vlot te trekken. Dit heeft Europees commissaris sir Leon Brittan (handel) gisteren in Peking gezegd.

Brittan sprak gisteren op een conferentie van zakenlieden in de Chinese hoofdstad. Hij zei dat hij de kwestie wil opnemen met de Verenigde Staten en er bij Washington op wil aandringen “dat de tijd is gekomen om te bewegen”. De Europees commissaris beschuldigde de VS ervan “zeer hoge hindernissen” op voor een Chinees WTO-lidmaatschap. In Genève, de zetel van de WTO, is tot nu vergeefs over toelating van China gesproken.

China heeft tot nu tot gezegd dat het wil worden toegelaten op basis van de soepeler regels die gelden voor ontwikkelingslanden. De VS stellen zich op het standpunt dat de Chinese economie te groot is voor zo'n speciale behandeling. De Europese Unie vindt dat enige flexibiliteit voor China op z'n plaats is, maar dan moet Peking zelf eerst de thuismarkt meer openstellen voor buitenlandse goederen en diensten.

De Amerikaanse minister van financiën, Robert Rubin, erkende gisteren in Washington dat de VS alleen staan, maar maakte duidelijk dat zijn land niet van plan is van standpunt te veranderen. Onderminister Jeffrey Shafer maakte echter tegelijkertijd duidelijk dat het nooit de bedoeling is geweest de “route” naar lidmaatschap tot een gedetailleerde, volledige en rigide verzameling van eisen te maken. En Rubin voegde eraan toe dat de VS altijd bereid zijn geweest China tijd te geven zijn markten te openen, zolang het land bepaalde basisprincipes van de markt accepteert. Een van de conflictpunten tussen de VS en China is de namaak door Chinese producenten.

Brittan sprak overigens zijn bezorgdheid uit over de Chinese handelspraktijken. Zo vond hij bilaterale overeenkomsten van China met andere landen in de Aziatische regio op het gebied van de scheepvaart discriminerend voor Europa. Ook op andere terreinen zag hij nog problemen. “Buitenlandse investeerders wachten nog steeds op effectieve markttoegang.”

In Peking verluidt dat China eind deze maand tijdens de top van samenwerkende landen rond de Stille Oceaan (APEC), waaronder de VS, nieuwe verlagingen van invoertarieven zal aankondigen. Volgens Westerse diplomaten kan de APEC aan China een forum verschaffen om zijn hervormingen voor het voetlicht te brengen en daarmee de kans op een WTO-lidmaatschap vergroten. (Reuter, AP, AFP)