Bonn wil roken aan banden leggen

BONN, 15 NOV. Eindelijk heeft het Duitse parlement de roker de wacht aangezegd. Binnenkort kan de 'nicotine-junk' tijdens een etentje in een restaurant niet meer ongevraagd een sigaret opsteken. Wie het waagt op zijn werk te roken, kan rekenen op een geldboete van maximaal honderd mark.

Dat is de kern van een wetsvoorstel dat is ingediend door CDU, CSU, SPD en FDP met het doel de niet-roker te beschermen. In Duitsland wordt in tegenstelling tot Nederland en zeker de Verenigde Staten, overal volop gerookt.

Daaraan willen de regeringspartijen en de oppositie samen een einde maken. Niet door een direct rookverbod, of de instelling van een 'rookpolitie'. Dat wordt in deze tijd ongepast gevonden. “We voeren geen oorlog tegen rokers”, zegt de christen-democraat Roland Sauer die het wetsontwerp samen met Uta Titze-Stecher van de SPD heeft ingediend.

Er moet een boete van vijftig mark komen voor de “nonchalante roker”. En de “opzettelijke roker” moet het volle pond van honderd mark betalen. De werkgever die dit op de werkvloer allemaal niet goed in de gaten houdt wacht een geldboete van vijfduizend mark.

De Groenen bepleiten een algeheel rookverbod in restaurants en andere openbare gelegenheden. Coalitie en SPD vinden dat niet nodig.

De indieners van het wetsvoorstel, dat wordt ondersteund door 136 van de 672 afgevaardigden, hebben het niet gemakkelijk. Uta Titze-Stecher zegt door haar eigen fractieleiding te zijn bedreigd. “Als die Titze met haar niet-roker-geschut komt aanzetten, wals ik haar plat”, zou Rudolf Dressler, vice-fractievoorzitter en zelf een fervent roker, hebben gezegd. Titze en haar collega's hebben inmiddels water in de wijn gedaan: in kantoorruimtes dienen 'rokerszônes' te worden ingesteld.

Opvallend is dat het juist de grote partijen zijn die met dit voorstel komen. Partijcongressen zoals onlangs die van de CDU in Hannover, worden over het algemeen ruimschoot gesponsord door de invloedrijke Duitse sigarettenindustrie. Iedereen grijpt toe als de vrolijke meisjes met hun dienbladen vol sigaretten langskomen.

De conservatieve Frankfurter Allgemeine verwijt de voormalige “anti-autoritaire” afgevaardigden bij Groenen en SPD te zijn verworden tot “sociaal-hygiënici”. Een verbod is overbodig, meent de krant. “Als groene en andere politici een beetje meer burgerlijke opvoeding hadden genoten, zouden ze dat hebben geweten”.