Westinghouse splitst zich op

NEW YORK, 14 NOV. Westinghouse Electric Corporation brengt zijn industriële activiteiten onder in een afzonderlijke beursgenoteerde onderneming. De groeiende media-activiteiten gaan voorlopig onder de oude naam verder.

De groei van het mediabedrijf werd tegengehouden door de industriedivisie, die een blok aan het been begon te worden. Topman Michael H. Jordan, die het bedrijf sinds 1993 leidt, verklaarde gisteren dat beide divisies gediend waren met een splitsing. Analisten zijn positief over het besluit.

In het mediabedrijf zitten onder meer het network CBS, vorig jaar gekocht voor 5,4 miljard dollar, en de grootste groep radiostations in de Verenigde Staten. Juist eergisteren kreeg het bedrijf van de anti-trustdivisie van justitie bovendien toestemming om Infinity Broadcasting (overname voor 3,9 miljard dollar) over te nemen. Het mediabedrijf zal zich gaan vestigen in New York, terwijl het industriebedrijf (dat Westinghouse Electric Company of WELCO heet) in Pittsburgh blijft.

De industriële tak bestaat uit een grote generatorendivisie en koelauto's en -wagons. Daarnaast heeft Westinghouse een beveiligingseenheid en een zieltogende divisie die kernreactors maakt, die noodgedwongen bijna alleen onderhoudsopdrachten krijgt. Groei voor het industriebedrijf zal vooral in de generatoren worden gezocht. Westinghouse is zeer actief in China en andere groeiregio's.

De twee nieuwe bedrijven zullen beide een omzet hebben van ongeveer 5 miljard dollar per jaar. Bij de opsplitsing van Westinghouse zullen 1100 van de ruim 100.000 werknemers afvloeien. De afvloeiingskosten zullen ongeveer 125 miljoen dollar bedragen.

Topman Jordan blijft actief bij het mediabedrijf, maar houdt een zetel in de raad van commissarissen bij Welco. Jordan heeft Westinghouse omgeturnd in een mediabedrijf. Hij is afkomstig van Pepsico en zat daarvoor bij McKinsey & Co. Westinghouse heeft in de Amerikaanse industrie dezelfde reputatie als het conglomeraat General Electric.

Westinghouse media bestaat uit 16 televisiestations en 77 radiostations. Verder heeft het bedrijf een kleine kabeldivisie, Group W geheten. De 16 tv-stations bereiken een derde van alle Amerikaanse kijkers en de radiostations zijn op alle grote markten aanwezig.

De vraag is volgens analisten wel of het nieuwe Westinghouse genoeg kracht en perspectief heeft om op eigen benen te staan. Niet alleen is het denkbaar dat er nieuwe interesse ontstaat voor network CBS, maar aan de andere kant is CBS ook veel minder ver in zijn expansie dan NBC en ABC. Die networks maken deel uit van respectievelijk GE en Disney. Ze hebben kabelzenders en zijn ook actief in het buitenland. CBS werd door zijn vorige eigenaar, de Loews Corp. van de familie Tisch, vooral als een beleggingsobject gezien. Nu Jordan de handen vrij heeft om serieus een mediabedrijf te bouwen kan Westinghouse met CBS als zijn belangrijkste bezit gaan uitbreiden. Er wordt al gedacht aan een kabelzender, CBS wil terug in de sporttelevisie en kan via zijn Spaanse kabelzender TeleNoticias gaan uitbreiden in Latijns Amerika.