VS zijn bereid troepen te leveren; Strijd laait op bij Zaïrese stad Goma

GOMA/WASHINGTON, 14 NOV. Bij de Oost-Zaïrese stad Goma zijn vandaag hevige gevechten uitgebroken tussen Tutsi-rebellen en Hutu-extremisten uit het vluchtelingenkamp Mugunga. De Verenigde Staten hebben gisteren in principe besloten troepen te leveren voor humanitaire hulp.

Mugunga, waar Hutu-vluchtelingen uit Rwanda en Burundi en Zaïrese burgers hun toevlucht hebben gezocht, ligt ongeveer 10 kilometer ten westen van de grensstad Goma. Volgens ooggetuigen schoten Hutu-extremisten met mortiergranaten, luchtafweergeschut en machinegeweren op de stad. De Zaïrese Tutsi-rebellen antwoordden met raketten die zij afvuurden vanaf Mont Goma. Vervolgens omcirkelden zij het kamp. Volgens waarnemers willen de Tutsi-rebellen de druk verhogen op Mugunga, voordat een internationale vredesmacht aankomt in het gebied.

Waarnemers beschuldigen de Hutu-extremisten ervan de overige Rwandese Hutu-vluchtelingen en ontheemde Zaïrese burgers te gebruiken als 'menselijke schilden' tegen de Zaïrese Tutsi-rebellen. Volgens waarnemers intimideren zij de vluchtelingen, zodat deze niet naar hun land durven terugkeren.

Bronnen binnen de Verenigde Naties meldden dat de Hutu-extremisten sommige vluchtelingen die terug naar hun land wilden, hebben vermoord.

Het Witte Huis maakte gisteren bekend dat de VS in beginsel troepen beschikbaar zullen stellen voor een internationale humanitaire missie in Zaïre. Deze zal onder leiding staan van Canada. De Canadese premier, Jean Chrétien, had Amerikaanse deelname eerder deze week van vitaal belang genoemd voor een dergelijke operatie.

De missie, waarvoor de VN-Veiligheidsraad nog toestemming moet geven, zal voedsel en bescherming moeten bieden aan de honderdduizenden vluchtelingen in het oosten van Zaïre. De Amerikaanse troepen zullen opereren onder een Amerikaanse commandant, die op zijn beurt echter weer valt onder een Canadese bevelhebber. De eerste Amerikaanse manschappen zouden begin volgende week al in Zaïre kunnen arriveren.

Minister Voorhoeve (Defensie) noemt het Amerikaanse voornemen mee te doen aan een troepenmacht voor Oost-Zaïre “een belangrijke doorbraak”. Maar hij waarschuwt dat dit niet automatisch betekent dat ook Nederlandse troepen zullen worden uitgestuurd. Eerder verklaarde Voorhoeve dat de eventuele Nederlandse bijdrage bescheiden van omvang zal zijn. De fracties van de VVD, de eigen partij van Voorhoeve, en het CDA in de Tweede Kamer hebben ernstige bedenkingen over het sturen van Nederlanders naar die regio.

De vice-premier van Zaïre wil dat humanitaire hulp voor de vluchtelingen die in het oosten van zijn land verblijven, wordt verspreid in de landen waar zij vandaan komen, Rwanda en Burundi, om hen aan te moedigen daarnaar terug te keren.