Voorkeur; Theater

PLATINA Een zangeres in het populaire genre, met veel venijn en persiflage-talent ontluisterd door de comédienne Mylène d'Anjou. 15 nov Zuidlandtheater Terneuzen, 21 nov Theater De Lieve Vrouw Amersfoort.

OLIVER TWIST Introdans Ensemble voor de Jeugd brengt Charles Dickens 'Oliver Twist' als een fantasierijke en absurdistische vertelling. Een team van bekende Franse theatermakers, onder anderen de choreografe Josette Baïz en de kostuumontwerper Philippe Guillotel, staan borg voor een artistiek hoogwaardige produktie voor jong en oud. 17 nov Deventer De Leeuwenbrug, 20 nov Oss De Lievenkamp.

DE AVONDEN Mooie, stemmige enscenering van Gerard Reves boek over de na-oorlogse verveling en illusieloosheid. Na een aarzelend begin gaat de beklemming overheersen in een voorstelling waarin decor en regie een hechte eenheid vormen van vervreemdend realisme. Bezienswaardige vertolking van Erik de Visser als Frits van Egters. Dit seizoen alleen te zien in Maastricht (t/m 29 nov), Sittard en Venlo (t/m 20 dec). Inl 043-3505555. Tournee volgend seizoen.

AFGERAGD Pregnante scènetjes over machinaties en machtsverhoudingen door de uit drie gehaaide heren bestaande cabaretgroep Niet Uit Het Raam. 16 nov Alphen a/d Rijn Parktheater.

EEN GOED ONTBIJT Gedetailleerd spel van Catherine ten Bruggecate en Peter Faber in het conversatie-stuk van David Hare over de kloof tussen twee verliefde mensen. 15, 16 nov Den Haag Koninklijke Schouwburg, 19 nov Amsterdam De Meervaart, 20 nov Zwolle Odeon, 21 nov Vlaardingen Stadsgehoorzaal.

SEX Verrassend nieuw persiflage-cabaret: de Vliegende Panters, drie beginnende twintigers met brutaal talent, trekken een lange neus tegen alles wat leugenachtig is. 15 nov Den Helder De Kampanje, 19 nov Den Bosch Theater aan de Parade, 20 nov Oosterhout De Bussel.

WEST SIDE STORY Energieke show tussen hoge brandtrappen, met passie en gymnastische dans. Maria en Tony (Maaike Widdershoven en Addo Kruizinga) zijn geloofwaardig en de Nederlandse vertaling houdt het verhaal overtuigend vast. 21 nov Zoetermeer Stadstheater.

SCHERZO Fenomenaal muzikaal variété in theateromlijsting, door Mini & Maxi en negen veelzijdige musici. 15, 16 nov Haarlem Stadsschouwburg.

ASHES TO ASHES Het nieuwste toneelstuk van Harold Pinter is een raadselachtige eenakter: een vrouw probeert een man deelgenoot te maken van ervaringen die ze onmogelijk zelf kan hebben meegemaakt. Over de holocaust lijken haar mededelingen te gaan en over een groot verdriet, maar misschien liegt ze en wil ze de man slechts manipuleren. In de regie van Titus Muizelaar spelen Pierre Bokma en Lineke Rijxman dit gelaagde drama sensibel en met de vereiste precisie. De korte voorstelling kunt u op sommige avonden combineren met een andere produktie van Toneelgroep Amsterdam. 15, 16 nov Amsterdam Transformatorhuis.