Voorkeur; Muziek

REQUIEM DANIËL DE LANGE Het Requiem van Daniël de Lange, gecomponeerd in 1868, in première gegaan in 1993 in Parijs, door het Nederlands Kamerkoor op cd gezet en inmiddels met een Edison bekroond, wordt voor het eerst in Nederland uitgevoerd onder leiding van Eric Ericson. Verder op het programma van het Nederlands Kamerkoor: Italiaanse a cappella-muziek van Monteverdi, Marenzio, Gesualdo, Verdi, Pizzetti en Dallapiccola. 21 nov 20u15 Concertgebouw Haarlem; 22 nov 20u15 Laurenskerk Rotterdam; 24 nov 20u15 Antoniuskerk Breda; 25 nov 20u15 Musis Sacrum Arnhem; 26 nov 20u15 De Vest Alkmaar; 27 nov 20u15 Oosterpoort Groningen; 29 nov 20u15 Beurs van Berlage Amsterdam.

INTERNATIONAL COMPOSERS WORKSHOP Voor de twintigste keer vindt de International Composers Workshop plaats, voor het eerst zonder de eerder dit jaar overleden Ton de Leeuw, de initiator van deze ontmoeting tussen traditionele niet-Westerse muziek en hedendaagse compositie. Het eerste van de vijf concerten, 17 nov 20u30 in De IJsbreker in Amsterdam is een hommage aan Ton de Leeuw, met muziek van hemzelf (Les Adieux), Messiaen en Loevendie. De overige concerten in De IJsbreker zijn 18 nov 20u30 (muziek van Philippijnse componisten); 20 nov 20u30 (O Bali, O Java!); 21 nov 20u30 (Far from East) en op 19 nov 20u30 in Soeterijn Amsterdam (Traditionele Philippijnse Kulintang-muziek uit Mindanao).

REIZEND MUZIEKGEZELSCHAP Het Reizend Muziekgezelschap, vijftien jaar geleden ontstaan uit de internationale vriendenkring van violist Christiaan Bor, trekt met verschillende programma's van weinig gespeelde kamermuziek door het land. 15, 22, 29 nov Odeon Amsterdam; 16 en 23 nov Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 21 en 28 nov muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 27 nov Theater aan het Vrijthof Maastricht.

ENSEMBLE EL HOUARI De Arabo-Andalusische muziek uit Noord-Afrika heeft een vast plaatsje veroverd op de Nederlandse podia. Bijzonder aan het uit Meknès afkomstige Ensemble El Houari is dat de vocale solist een vrouw is, te weten Hayat Boukhriss. 15 nov Doelen Rotterdam, 16 nov RASA Utrecht, 17 nov Soeterijn Amsterdam.

CHEB MAMI De 'Prins' van de Algerijnse raï komt dankzij de gulheid van twee Nederlandse ministeries weer eens bij ons langs. 15 nov Melkweg Amsterdam, 16 nov Burgerweeshuis Deventer, 17 nov Het Paard Den Haag (16u) en Nighttown Rotterdam (Festival Le Monde du Maghreb).

JAMIROQUAI De Stevie Wonder van de Britse jazzdance, altijd verscholen onder een hoed waar een nest kleine knaagdieren de winter in zou kunnen overleven. 15 nov Ahoy, Rotterdam.

SCREAMING TREES De enige rockgroep uit de Seattle-golf die zich behalve commercieel ook artistiek is blijven ontwikkelen, getuige de cd Dust die veel te mooi is om voor 'grunge' door te moeten gaan. 16 nov Paradiso, Amsterdam.

JACKSON BROWNE Fraai verwoord herenleed uit het ik-tijdperk, solo gespeeld op gitaar en piano. Het wachten is nog altijd op de zondvloed die Browne in 1974 aankondigde op zijn mooiste plaat Late For The Sky. 17 nov Carré, Amsterdam, 18 nov Oosterpoort, Groningen.

PUNK IN NEDERLAND Op het Amerikaanse Epitaph-label verschijnt een cd met een overzicht van de belangrijkste Nederpunkgroepen van (pakweg) twintig jaar terug. Roemruchte groepen als Frites Modern, Nitwitz, Suzannes en Coïtus Int worden voor de gelegenheid opnieuw opgericht om nog één keer bespuugd te worden. 20 nov Melkweg, Amsterdam.