Voorkeur; Galerie

PAND PAULUS Kunstenaarsinitiatief Pand Paulus te Schiedam laat deze maand werk zien van vijf kunstenaressen die raadselachtige beelden op ons af sturen. Toril Rygh exposeert een kwijlende fontein die water in een emmer spuwt, Klaasje Vroon schilderde een vrouw met roodbehuilde ogen in een bergbeekje. Belinda Hak vertelt in Kermis flarden van een verhaal over een afrekening; bladerend door het boek van Claudie de Cleen worden steeds twee beelden met elkaar verbonden- maar wat is hun relatie? T/m 24 nov. Korte Haven 125 Schiedam, do t/m zo 13-18u.

GOD Religie is weer helemaal terug, ook in de trendy kunstscene. De Amsterdamse Artkitchen brengt onder de uitdagende titel 'God' vijf uiteenlopende kunstenaars bijeen die hun standpunt bepalen over geloof. De enige van de exposanten voor wie dat al jaren een thema is, is de uit Marokko afkomstige Nour-Eddine Jarram; in zijn pastels combineert hij Moorse motieven met Noord-Europese en becommentarieert met name de onvrije positie van vrouwen in islamitsiche landen. De Spanjaard Larrondo - uiteraard katholiek - toont schilderijen en tekeningen waarin de Moederkerk becommentarieerd wordt, en Hugo Kaagman gebruikt een Grieks bidprentje als motief. 'Shoppen op de reli-markt' dus, om met kardinaal Simonis te spreken. T/m 1 dec. Herengracht 160 Amsterdam, do 14-19u., vr en za 14-18u.

FERWERDERADEEL Achter de dijk langs de Waddenzee ter hoogte van het Friese Ferwerd ligt een buitendijks gebied met zomerpolders en slikvelden. Op dat onherbergzame, verlaten stukje land presenteren negen kunstenaars een ingreep. Rein Bril plantte er vier essen die het sihouet van een kathedraal suggereren, Trudi van der Elsen liet door een boer het patroon van een 'morgenster' in het gerstenveld ploegen, Hans Han Roebers legde een enorme houten vis op de dijk die aan een reuasachtige hengel spartel en er is een terp opgeworpen en een mini-haven gebouwd. Locatie: Zeedijk/Hoek Reinderslaan te Ferwerd, t/m 2 jan. Inl 0518-411522 of 070-3806172.

ANNE & PATRICK POIRIER In de toekomst zullen zij het plein aan het Weerwater in Almere vormgeven, nu hebben zij een expositie in De Paviljoens. Er zijn installaties en autonome werken, alle in de elegante stijl die het werk van dit echtpaar kenmerkt. T/m 24 nov., Odeonstr. 5 Almere-stad, di t/m zo 12-17u.

HERVÉ PARAPONARIS In Casco in Utrecht is de eerste solo-tentoonstelling in Nederland te zien van de Franse kunstenaar Hervé Paraponaris, die geheel bestaat uit voorwerpen die Paraponaris hoogstpersoonlijk heeft gestolen. Casco, Oudegracht 366, Utrecht. Wo t/m zo 13-17u30. T/m 31 nov.

EN VERDER Nieuwe sculpturen en tekeningen van Hieke Luik bij galerie Oele, Amsterdam; nog t/m 24 nov. tekeningen en keramisch werk van Mariëtte Linders bij Rob de Vries, Haarlem; beeldende kunst en literatuur over migratie, onder de titel Het land dat in mij woont, in het CBK te Leiden; nieuwe beelden van Harma Heikens onder de titel Huisje Boompje Beestje t/m 24 nov. bij galerie Stelling, Leiden.