Voorkeur; Films

BLIND DATE Gebaseerd op een geïmproviseerd scenario van regisseur Theo van Gogh, cameraman Tom Erisman en hoofdrolspelers Peer Mascini en Renée Fokker, met door Kim van Kooten knap geschreven dialogen, werd deze ongesubsidieerde lowbudgetfilm in acht dagen opgenomen. Bewonderenswaardig spel en dito mise-en-scène maken van kat-en-muisspel tussen twee nog slechts via contactadvertenties communicerende echtelieden in de rouw over verlies van dochtertje een bitter hoogstandje in de trant van 'Who's Afraid of Virginia Woolf?'. 5 theaters.

CHACUN CHERCHE SON CHAT De derde speelfilm van de voormalige documentairemaker Cédric Klapisch is niet alleen een een opvallende loot aan de stam van de Franse relatiekomedie, maar ook een subtiele verkenning van het dorpse karakter van de grote stad. Garance Clavel is overrompelend mooi als de bleue visagiste die op zoek naar haar weggelopen kat uiteindelijk de liefde vindt. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen.

FALLEN ANGELS Net als het succesvolle Chunking Express (1995) gaat de vijfde film van Wong Kar-wai over weemoed en verlangen in Hong Kong. Een lethargische huurmoordenaar, een hunkerende agente en drie andere excentrieke personages dolen rond in een nacht-en-neonuniversum dat zwierig en met veel humor in beeld is gebracht. Filmhuis Jeroen, Den Bosch.

FARGO Op ware gebeurtenissen gebaseerde geestige vertelling van de broers Joel en Ethan Coen over de nuchtere strijd van een hoogzwangere politiechef (Frances McDormand) die op het besneeuwde platteland van Minnesota sullige, maar bloedgevaarlijke criminelen met gezond verstand ontmaskert. In 9 steden.

LE HUITIÈME JOUR Wie niet bang is voor oprecht sentiment zal geroerd worden door deze onconventionele feelgood movie over een eendimensionale zakenman wiens leven verandert door zijn vriendschap met een mongool. Jaco Van Dormael (Toto le héros) schreef het scenario en deed de regie; Daniel Auteuil en Pascal Duquenne speelden de hoofdrollen, en deelden de acteursprijs van het 49ste festival van Cannes. In 17 steden.

JAMES AND THE GIANT PEACH Verfilming van eerste kinderboek van Roald Dahl door Henry Selick combineert speelfilm met driedimensionale animatie en is een lust voor het oog. Na het overlijden van zijn ouders ontsnapt James aan zijn wrede tantes door in een reusachtige perzik naar New York te vliegen. Surrealisme voor de kinderen in een vrij-associatief verhaal over mooie herinneringen en het belang van een gevarieerde vriendenkring. In 6 theaters.

JOHN CARPENTER'S ESCAPE FROM L.A. Subversieve science fiction-actiefilm in een genre dat de excentrieke en jegens Hollywood verbitterde regisseur John Carpenter zelf 'cowboy noir' noemt. In de 21ste eeuw worden alle criminelen van de tot een theocratische dictatuur vervallen Verenigde Staten verbannen naar het ommuurde Los Angeles om het onder elkaar uit te zoeken. Een avonturier wordt door de autoriteiten naar binnen gestuurd om een onmogelijke opdracht te vervullen. Geestig en boos amusement van niveau. In 15 steden.

LAP ROUGE en KUTZOOI Twee zeer geestige zogenaamde documentaires van de filmacademiestudent Lodewijk Crijns verkennen in een crescendo van absurdisme de steeds vager wordende grens tussen fictie en reality. In Lap rouge geeft een cameraploeg een beeld van een excentrieke familie op het Franse platteland; in het groezelig zwart-witte Kutzooi worden drie nihilistische jongeren gevolgd op hun spijbelzwerftochten door de grote stad. Amsterdam, Nederlands Filmmuseum; Leeuwarden, Filmhuis.

DE NIEUWE MOEDER Gewaagd en toch uitgebalanceerd speelfilmdebuut van Paula van der Oest heeft de vorm van een 'road movie' door Nederland. Een Lets jongetje en zijn vader gaan op zoek naar diens voormalige correspondentievriendin en kijken, verbaasd, beleefd en bescheiden, naar de zegeningen van de welvaartsstaat, waar de homo sovieticus zich niet meer, maar zijn kinderen wel aan kunnen aanpassen. Amsterdam, The Movies; Cinemariënburg, Nijmegen.

TRAINSPOTTING Het leven van een verslaafde is eerder wonderlijk dan verschrikkelijk, lijken regisseur Danny Boyle en scenarioschrijver John Hodge te willen zeggen in hun surrealistische bewerking van het Schotse cultboek van Irvine Welsh. Ewan McGregor (Shallow Grave) is een geestige junkie op weg naar verlossing temidden van visueel en muzikaal vuurwerk. In 17 theaters.

EN VERDER Babe (41 theaters), Breaking the Waves (11 theaters), Jude (5 theaters), De jurk (Enschede), Lang leve de koningin (14 theaters), Leaving Las Vegas (Cinemariënburg 2, Nijmegen), Il postino (4 theaters), Richard III (Amstelveen, Arnhem, Breda, Culemborg, Groningen, Utrecht), Sense and Sensibility (8 theaters), Small Faces (Helmond, Venlo) Stealing Beauty (Gouda, Roermond), Toy Story (14 theaters), L'Uomo delle Stelle (Groningen, Maastricht, Tilburg).