Voldoende opvolgers olympische helden

EINDHOVEN, 14 NOV. Nederland is de sterkste hockeynatie ter wereld en beschikt vooral bij de mannen over de grootste talenten met stick en bal. De verschillende bondscoaches kunnen putten uit een enorm arsenaal aan jeugdig talent. De vervangers voor de olympische helden Bovelander, Delissen en Van den Honert staan dan ook in de rij. Gisteren behaalde een verjongd Nederlands elftal zijn eerste zege na de gouden medaille in Atlanta. In Eindhoven wonnen de mannen van bondscoach Oltmans een oefenwedstrijd met 4-1 van België.

Het nationale team bereidt zich deze maand voor op het toernooi om de Champions Trophy, dat begin december in het Indiase Madras wordt gespeeld. De beste zes hockeylanden spelen in India een halve competitie. De beste twee ploegen spelen vervolgens in de finale. Ter voorbereiding op het zeslandentoernooi speelt het Nederlands team over twee weken in Rotterdam een oefeninterland tegen Duitsland. Oltmans maakt volgende week zijn definitieve selectie bekend.

Ruim tweeduizend toeschouwers omzoomden gisteravond het kunstgrasveld van Oranje-Zwart. Ze zagen bij vlagen flitsend hockey, uitgevoerd in een hoog tempo en voorzien van een paar nieuwe, tactische varianten. De vier Nederlandse velddoelpunten kwamen op naam van aanvoerder Veen (twee), middenvelder Van Heeswijk en aanvaller Eikelboom. Voor België, een middenmoter in het internationale hockey, had De Chaffoy de score geopend.

Specialist Lomans miste drie strafcorners voor het Nederlands team. De lange HGC'er is nog steeds vermoeid na een drukke zomer. Lomans behoorde tot de gouden ploeg van Atlanta en speelde ook nog met Jong Oranje om het Europees kampioenschap. Hij heeft de zware taak erkende schutters als Bovelander en Van den Honert te doen vergeten. In Atlanta beschikte het Nederlands elftal over drie cornerspecialisten, volgens Oltmans een ongekende weelde. “Die luxe was uniek. Toch ben ik ervan overtuigd dat Bram een hoog gemiddelde gaat halen.”

Na het afschaffen van de buitenspelregel zijn Oltmans en zijn assistent Hendriks druk doende het Nederlandse spel aan te passen. “Het is een continu onderwerp van gesprek”, zegt Oltmans. “De middenvelders hebben meer ruimte gekregen, aangezien de aanvallers zich verder naar voren verplaatsen. Het verleden heeft bewezen dat wij in Nederland nieuwe situaties heel snel oppikken.”

Voor loopwonder Brinkman is de nieuwe regel een voordeel. Zijn drang naar het vijandelijke doel wordt niet meer belemmerd door een tegenstander die op buitenspel speelt. Brinkman heeft in het verjongde elftal een centrale rol op het middenveld, nadat hij in Atlanta nog met frisse tegenzin als rechtervleugelverdediger stond opgesteld. De hockeyer van Amsterdam was een van de uitblinkers tegen België.

Nederland miste in totaal vijf spelers, die in augustus in de olympische finale speelden. Behalve Bovelander, Delissen en Van den Honert ontbraken gisteren ook Crucq en Klein Gebbink. De eerste is gestopt, de laatste heeft hinder van een spierscheuring. Belangrijkste aanwinst is aanvaller Eikelboom, die vlak voor Atlanta moest afhaken als international maar inmiddels een vaste waarde lijkt.

Andere nieuwkomers zijn Buma, Bree, en Windt. Laatstgenoemde ontbrak gisteren wegens een gebroken duim. Zijn plaats werd ingenomen door Van de Weide. De verdediger van Den Bosch kreeg een compliment van Oltmans. “Voor iemand met negen hoofdklasse-wedstrijden als bagage maakte hij een uitstekend debuut.”

    • Jaap Bloembergen