Vice-premier Zaïre: hulp verspreiden in buurlanden

ROME, 14 NOV. De vice-premier van Zaïre wil dat humanitaire hulp voor de vluchtelingen in het oosten van zijn land wordt verspreid in de landen waar zij vandaan komen, Rwanda en Burundi, om de vluchtelingen aan te moedigen daarnaar terug te keren.

In een toespraak op de Wereldvoedseltop in Rome zei vice-premier Mutombo Bakafwa Nsenda vanmorgen dat de internationale gemeenschap veel te lang onverschillig heeft toegekeken terwijl Zaïre werd overstroomd met vluchtelingen. “De vluchtelingen die nu met duizenden in het oosten van Zaïre wonen, komen van staten die worden geleid door regeringen die geen enkel excuus hebben om hun verantwoordelijkheid af te wijzen om hun eigen landgenoten binnen hun grenzen te ontvangen”, zei hij.

Hij deed een dringende oproep “alle humanitaire hulp die is bestemd voor te vluchtelingen, af te leveren en te verspreiden in hun landen van oorsprong, in Rwanda en Burundi en niet in Zaire.”

Gisteren had Catherine Bertini, het hoofd van de Wereldvoedselprogramma (WFP), op de top gezegd dat onmiddellijke hulp nodig is. “We kennen de prijs van falen al”, waarschuwde ze. “Gebaseerd op onze lange ervaring met humanitaire noodtoestanden, weten we dat binnen een maand 75.000 mensen zullen bezwijken onder disenterie en cholera. Vijftigduizend kinderen zullen lijden onder ernstige ondervoeding.”

Het WFP is een van de organisaties die belast is met noodhulp aan vluchtelingen. De organisatie overweegt voedsel vanuit de lucht te verspreiden en zegt klaar te staan om honderd ton voedsel per dag in te vliegen als de situatie op de grond veilig is.

    • Marc Leijendekker