Verstappen bijna rond voor 1997

UTRECHT, 14 NOV. Formule I-coureur Jos Verstappen verwacht dit weekeinde bekend te kunnen maken voor welk team hij volgend jaar uitkomt. “Het is voor 99 procent zeker dat ik volgend jaar rijd”, zei Verstappen gisteren in Utrecht. Hij opende in de Jaarbeurs de autosportbeurs Speed & Design, die tot en met maandag duurt. “We onderhandelen met drie teams. Het kan elk moment rondkomen, ik hoop voor maandag. Maar het kan ook nog een paar weken duren.”

Verstappen wil niet zeggen met welke renstallen hij in gesprek is. Volgens betrokkenen gaat het om de teams Tyrrell, Jordan en Sauber. De contacten met de twee eerste teams zijn serieus. Het Engelse blad Autosport schrijft dat Verstappen bij Tyrrell kan tekenen voor een 'free drive'. Dat wil zeggen dat hij geen eigen sponsorgeld hoeft in te brengen. Bij Sauber is nog steeds een stoel vrij sinds het vertrek van Frentzen naar Williams, maar er zijn geen tekenen dat de Oostenrijkse renstal serieuze belangstelling heeft voor Verstappen.

De Nederlander had volgens ingewijden halverwege het afgelopen seizoen kunnen bijtekenen bij Arrows, maar hij wees een forse salarisverhoging van de hand. Hij zou zijn hand hebben overspeeld. Verstappen heeft zelf een andere lezing van dit verhaal. “Ik kon bijtekenen, totdat Arrows rond kwam met Damon Hill. Toen was het aanbod van de baan. Het team had daarna een tweede rijder nodig die veel geld inbracht.”

Met zijn zaakwaarnemer Huub Rothengatter heeft Verstappen de afgelopen weken talloze gespreken gevoerd met de geïnteresseerde renstallen. Hij heeft er zelfs zijn huwelijksreis voor af moeten zeggen. “Die komt nog wel, als ik tijd heb.”

Verstappen is de komende dagen op de beurs in Utrecht, waar ook zijn fanclub met meer dan 8.000 leden een stand heeft. Hij moest gisteren al duizenden handtekeningen zetten. “De interesse voor de autosport is dit jaar weer toegenomen”, concludeerde Verstappen. De coureur hoopt er van te profiteren. Hij opent over twee maanden een eigen kart-circuit in het Limburgse Echt. In de Jaarbeurshallen is ook een baan aangelegd. Verstappen zal daar vanavond en morgenavond de strijd aangaan met leden van zijn fanclub.

Op de beurs staat niet alleen de Formule I-wagen waar Verstappen het afgelopen seizoen in reed. Er is ook een verzameling van bijna twintig originele racewagens uit de Formule I-geschiedenis, met als fraaiste exemplaren een Silberpfeil van Mercedes uit 1955 waarin Fangio wereldkampioen werd, de Lotus van Clark uit 1963 en de Ferrari van Lauda uit 1975.