Vanderlande Industries in de verkoop

Vanderlande Industries uit Veghel, fabrikant van onder meer bagagebanden voor luchthavens, komt in andere handen. De onderneming ambieerde jarenlang een notering op de Amsterdamse effectenbeurs, maar ziet daar nu vanaf.

Dat hebben bronnen rondom de onderneming bevestigd. Logische overnamekandidaat is het Japanse bedrijf Daifuku, waarmee Vanderlande sinds het boekjaar 1993/94 intensief samenwerkt. Dit is een vooraanstaande onderneming op het gebied van materiaal-behandeling en wereldmarktleider op het gebied van stellingbedieningsapparatuur.

Directeur M. van der Lande wilde het bericht gisteren niet bevestigen. “Daar weet ik niks van”, verklaarde hij. “Als het zo is, dan weet ik dat pas morgen. Als het niet zo is, dan weet ik dat ook pas morgen.”

Vanderlande is actief als industriële automatiseerder en producent van logistieke systemen. Het bedrijf vervaardigt bagagebanden voor vliegvelden zoals Schiphol, München en Hongkong. Ook is het bij voorbeeld betrokken bij de mechanisering van het Europese distributiecentrum van Nike in België.

De afgelopen jaren stak Vanderlande zijn beursaspiraties niet onder stoelen of banken. Vorig jaar kondigde het bedrijf aan de beursnotering tot nader order uit te stellen in afwachting van een omvangrijk investeringsprogramma.

Vanderlande behaalde in het boekjaar 1994/95 een omzet van 264 miljoen gulden en een nettowinst van 5,5 miljoen. Het bedrijf telde aan het einde van dat boekjaar bijna zeshonderd personeelsleden.

Vanderlande is sinds 1988 in handen van het management (38 procent), de Nederlandse Participatie Maatschappij (30), ABN Amro (27) en de werknemers (5).