'Uitgaven katten- en hondenvoer overstijgen FAO-budget'

ROME, 14 NOV. Sommige Westerse landen laten regelmatig kritiek horen op de FAO. Zij vinden dat die te bureaucratisch werkt, teveel kost en weinig effectief is.

Met name de Verenigde Staten betalen hun contributie met mondjesmaat, net genoeg om niet te worden geroyeerd als lid. De directeur-generaal van de FAO, Jacques Diouf, haalde gisteren fel uit naar dergelijke rekenmeesters. Die hebben volgens hem hun prioriteiten verkeerd liggen. Het budget van de FAO bedraagt 650 miljoen dollar over een periode van twee jaar. In zijn welkomswoord zei Diouf: “Dat komt in feite neer op minder dan wat wat negen ontwikkelde landen in zes dagen uitgeven aan honden- en kattenvoer en, luistert u goed, minder dan vijf procent van wat de inwoners van één ontwikkeld land ieder jaar uitgeven aan afslankmiddelen om de gevolgen van teveel eten te bestrijden.”

Het is ongewoon warm in Rome, gisteren meer dan twintig graden. De scirocco brengt warme lucht uit Afrika en binnen het FAO-gebouw lopen veel mensen te zweten in hun winterkleding. Maar dat was niet de reden dat drie vrouwen zich op de persconferentie van de Amerikaanse minister van Landbouw Dan Glickman ineens begonnen uit te kleden. Alle tv-camera's en fototoestellen draaiden naar hen toe om de teksten vast te leggen die zij op hun lichaam hadden geschreven. Die gingen over “de naakte waarheid” over de genetisch gemanipuleerde Amerikaanse sojabonen die naar Europa zijn geëxporteerd. Op verschillende plaatsen in Europa is hiertegen geprotesteerd. De milieu-organisatie Greenpeace heeft gezegd dat deze bonen, die genetisch zijn gemanipuleerd om resistent te worden tegen een bepaald bestrijdingsmiddel, mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Tegen de inderhaast erbij geroepen politie vertelden de dames, die werden geassisteerd door twee geklede mannelijke collega's die aanzienlijk minder aandacht kregen, dat zij niet namens een actiegroep waren opgetreden. Het omvangrijke beveiligingsapparaat is door deze actie duidelijk in verlegenheid gebracht. De Amerikaanse bewindsman reageerde laconiek. Ook hij had het warm en deed zijn jasje uit, maar zei dat hij het daarbij zou laten.

De komst van de Cubaanse leider Fidel Castro, die vannacht of morgenochtend in Rome wordt verwacht, is waarschijnlijk het spectaculairste onderdeel van de top. De 70-jarige lider maximo is gisteren, bij verstek, benoemd tot een van de zes vice-voorzitters van de plenaire vergadering. Hij staat voor morgenmiddag op de sprekerslijst. Castro zal zijn bezoek aan Rome ook gebruiken voor een ontmoeting met de paus, die de weg vrij moet maken voor een vaak gepland maar steeds weer uitgestelde reis van Johannes Paulus II naar het eiland. De communistische partij, die regelmatig geld ophaalt voor Cuba en de solidaridad nooit heeft vergeten, hoopt dat Castro ook nog een gaatje voor hen openhoudt in zijn programma.

George Weah, de spits van de voetbalclub AC Milan die vorig jaar de Gouden Bal heeft gewonnen, heeft zich opnieuw als ambassadeur voor zijn land Liberia en voor Afrika als geheel opgeworpen. Tegen de Italiaanse radio zei hij gisteren de Voedseltop van harte te steunen. “Afrika maakt een erg zware crisis door”, zei hij. “Ik hoop dat de wereld zich achter de poging van de FAO schaart om niet alleen Afrika, maar alle landen die grote problemen hebben te helpen.”

    • Marc Leijendekker