Tel Aviv strijdt tegen draagtelefoons

TEL AVIV, 14 NOV. De gemeente Tel Aviv is een actie begonnen tegen de overlast die luidruchtige gebruikers van draagtelefoons de inwoners van de metropool bezorgen. Er worden stickers verspreid waarop een draagbare telefoon te zien is met een groot rood kruis overheen. Wie dit nieuwe 'verkeersbord' niet begrijpt kan eronder lezen dat “hier geen gebruik wordt gemaakt van draagtelefoons”. De gemeente zal honderden van dergelijke anti-draagtelefoonstickers in de stad verspreiden in de hoop dat daardoor de rust in de stad zal terugkeren.

De Israelische wetgeving is nog niet zover dat op het negeren van het verbod een boete staat. Maar wat niet is kan nog komen, omdat steeds meer mensen zich bont en blauw ergeren aan snerpen van overgaande draagtelefoons in restaurants, bioscopen en bij concerten. Rinkelende draagtelefoons verstoren zelfs de plechtige rust bij begrafenissen. Misschien zou de draagtelefoon nog wel zijn te tolereren indien de Israeliërs fluisterend een telefoongesprek zouden kunnen voeren en in een restaurant of café geen ellenlange praatjes zouden houden. Omdat zo'n klein apparaat voor velen nog een status-symbool is hebben de bezitters de gewoonte zo hard mogelijk te praten.

Naar schatting zijn in Israel op een bevolking van ruim vijf miljoen inwoners een miljoen draagtelefoons in omloop. De winkels die ze verkopen deden uitstekende zaken na de reeks Hamas-zelfmoordaanslagen in Israel begin van dit jaar. Het gewone telefoonnet bezweek onder de overlast

Dat was het startsein voor een nog intensiever gebruik van de draagtelefoon omdat iedereen onmiddellijk na een aanslag wil weten hoe het met iedereen gaat. Er kwamen zelfs goedkope draagtelefoons op de markt waarmee de ouders hun kinderen uitrustten. Het leger heeft een stokje gestoken van het gebruik van draagtelefoons. Soldaten belden zelfs vanuit hinderlagen in Zuid-Libanon naar huis om te vertellen dat “alles goed is”.

    • Salomon Bouman