'Talkshow VS dreef tot moord'

PONIAC, 14 NOV. De veroordeling van een man die vorig jaar zijn homoseksuele buurman doodschoot nadat deze in een talkshow zijn liefde voor hem had verklaard, heeft in de Verenigde Staten de aandacht gevestigd op de verantwoordelijkheid van makers van talkshows waar emotionele onderwerpen aan bod komen.

Een jury in Oakland County achtte Jonathan Schmitz (26) niet schuldig aan moord met voorbedachte rade omdat zij meende dat hij door de gebeurtenissen tijdens de talkshow van Jenny Jones tot de moord was gedreven. Schmitz werd wel schuldig bevonden aan doodslag.

De makers van het programma hadden Schmitz, die een geschiedenis kent van emotionele problemen, niet verteld dat de persoon die in het programma zijn liefde voor hem zou verklaren een man was. Tijdens het programma, dat nooit werd uitgezonden maar wel werd vertoond voor de jury, verklaarde Scott Amedure (32) dat hij fantasiën had over zijn buurman Schmitz waar “slagroom en champagne” in voorkwamen. Hij zei ook dat hij vond dat Schmitz een “lekker klein hard lichaam” had. Toen Schmitz in het programma met zijn aanbidder werd geconfronteerd, reageerde hij met een verlegen glimlach. Hij draaide zijn hoofd weg toen Amedure zijn arm om hem heen sloeg en hem een kus wilde geven. Drie dagen later schoot Schmitz Amedure dood.

De jury meende dat door de makers van de talkshow onvoldoende rekening is gehouden met de labiele mentale toestand van Schmitz. De publieke vernedering die Schmitz tijdens het programma had gevoeld, is hem in combinatie met zijn geschiedenis van depressies, zelfmoordpogingen en andere problemen fataal geworden, zo meenden zijn advocaten. De jury zei dat de mentale problemen van Schmitz in combinatie met de 'overval' tijdens de show doorslaggevend waren geweest voor haar besluit hem niet schuldig te achten aan moord met voorbedachte rade. “Ook een gezonde persoon zou hier moeite mee hebben gehad”, zei een jurylid.

Het oordeel van de jury is een weerslag van de toenemende kritiek op de Amerikaanse talkshows waarin geen middelen worden geschuwd om menselijke emoties op te wekken. De producenten van de show ontkenden dat zij Schmitz hebben misleid. Presentatrice Jennny Jones zei dat ze weinig afweet van hoe de show wordt voorbereid en het draaiboek voor het programma meestal pas een avond tevoren in handen krijgt. De familieleden van Amedure, die de producenten verwijten dat zij de mentale geschiedenis van Schmitz niet eeerst hebben nagetrokken, eisen een schadevergoeding van 25 miljoen dollar. (AP)