Sport7

De uitspraken van directeur Kivits van Sport7 (NRC HANDELSBLAD, 9 november) intrigeren mij. Hij presenteert zich als no-nonsense ondernemer, maar ontpopt zich als financieel ambtenaar uit de planeconomie.

Zijn bedrijf heeft 140 miljoen gulden voor uitzendrechten aan de KNVB betaald, welk bedrag hij als belastingambtenaar met het gezag van een autoritaire staat achter zich op beproefde wijze denkt binnen te halen. Je deelt het bedrag door het aantal televisiekijkers en laat die vervolgens de resulterende som afdragen. Het is daarbij niet van belang of de betalers geïnteresseerd zijn in de aangeboden waar. Als de kijkers nu niet willen betalen, laat hij dreigend weten, zal dat leiden tot hogere tarieven in de toekomst. Meneer Kivits blijkt een ambtenaar te zijn die niet kan rekenen, want 140 miljoen blijft 140 miljoen, ongeacht het aantal termijnen waarover dat bedrag wordt afgerekend.

Als goedwillende consument in een vrije markteconomie doe ik de volgende suggestie. Ik ben fervent liefhebber van Shakespeare en bezoek daarom graag de voorstellingen van de Royal Shakespeare Company in Londen. Dit jaar ben ik daar drie keer geweest. Dat heeft me gemiddeld per maand meer dan 80 gulden gekost. In ruil daarvoor ben ik best bereid om 2 gulden per maand extra belasting te betalen via verhoging van het kabeltarief en daarbij sportuitzendingen voor lief te nemen als ik regelmatig Shakespeare van de RSC op tv krijg. Ik ben niet bereid om die 2 gulden per maand extra te betalen, wanneer Sport7 zich beperkt tot sport. De RSC zit financieel krap zit. Zij is vast bereid om voor 70 miljoen per jaar uitzendrechten voor Nederland aan Sport7 te verkopen. Vervolgens gaat Sport7 naar de KNVB en breekt de bestaande contracten open. De KNVB heeft geen keus. (Als Sport7 failliet gaat krijgt hij niets en alternatieven heeft hij niet, want Sport7 heeft natuurlijk afspraken vooraf met de NOS gemaakt om daarvoor te zorgen.) Vervolgens spreekt Sport7 een nieuwe prijs af met de KNVB van 70 miljoen gulden. Als de heer Kivits dat lukt, is hij mijn man en haalt hij ook nog zijn 140 miljoen binnen. Is dat ondernemen?

    • J.W. Kruisinga