Santos redt punt voor Ajax tegen Fortuna Sittard

ROTTERDAM, 14 NOV. Ajax heeft gisteravond opnieuw twee punten verspeeld in de race om de nationale voetbaltitel. De landskampioen speelde in de Arena met 2-2 gelijk tegen het bescheiden Fortuna Sittard. De Braziliaan Santos voorkwam drie minuten voor tijd een derde competitienederlaag. Ajax heeft inmiddels acht punten achterstand op lijstaanvoerder Feyenoord en zes op PSV, dat vanavond bij winst tegen Sparta de koppositie kan overnemen.

Het had weinig gescheeld of Ajax had gisteren voor het eerst sinds mei 1994 een thuisduel verloren in de competitie. De penalty van Santos voorkwam een enorme deceptie. De spelers van Fortuna protesteerden tevergeefs bij arbiter Temmink, die een handsbal van verdediger Roest bestrafte met een strafschop. Fortuna-trainer Verbeek had niet meer op de tegenslag gerekend. “Ik was er heilig van overtuigd dat we het zouden halen.”

In de eerste helft leek Ajax op een simpele overwinning af te gaan. Uitblinker Kluivert - de enige Ajacied die voor gevaar zorgde - maakte na een kwartier het eerste doelpunt. Hij toucheerde de bal heel licht na een lage voorzet van Wooter. De subtiele voetbeweging was voldoende om de bal met enorme vaart via de lat in het doel te schieten. Even later raakte Kluivert met een atletische omhaal de paal. Ook een inzet van Overmars schampte de paal.

Vlak voor rust kreeg Ajax de rekening gepresenteerd voor het weinig doeltreffende aanvalsspel. Nadat de Limburger Ricksen de Amsterdammers had gewaarschuwd met een schot op de paal, kopte Burke een voorzet van Jeffrey langs doelman Van der Sar. Terwijl de meeste toeschouwers al op weg waren naar de kantine, kwam de 1-1 tussenstand op het scorebord.

Na een uur spelen moest de Portugees Dani bij Ajax plaatsmaken voor stormram Gabrich. De Argentijn kreeg de lachers op zijn hand, door ballen van de voet te laten stuiteren en veel misbaar te maken als hij een zetje kreeg. De Amsterdamse aanvallen werden met de minuut voorspelbaarder. Fortuna putte vertrouwen uit het zwakke spel van Ajax en kreeg steeds meer ruimte voor de counter. De Limburgers kwamen nogal gelukkig op 2-1. Ricksen zette zijn rechtervoet op artistieke wijze tegen een schot van Burke.

Het slotoffensief van de thuisclub leidde tot een mislukt lobje van Overmars, het tegendoelpunt van Santos (zijn eerste in Ajax-shirt) en een paar open kansen voor invaller Babangida. De kleine Nigeriaan scoorde niet en bezorgde trainer Van Gaal een nieuwe kater. “We hebben te veel punten achterstand op Feyenoord en PSV.”

FC Twente behaalde gisteravond een 5-0 overwinning op Willem II. Ruim een uur lang gebeurde er weinig in het Diekman-stadion. Daarna sloeg de vlam in de pan. Twente scoorde binnen drie minuten drie keer en breidde de voorsprong in het laatste kwartier uit. De Tilburgse voetballers hadden lange tijd succes met hun verdedigende speelwijze, maar moesten ten slotte toch buigen voor het aanvalslustige Twente.

Ter Avest, Petrov, Ten Caat, Bosman en Ajoepov bezorgden de Enschedese club de zevende competitiezege. Twente staat momenteel vierde in de eredivisie, een positie die volgend seizoen recht geeft op een plaats in het UEFA-Cuptoernooi. Willem II is sinds het ontslag van trainer De Jong, afgelopen voorjaar, helemaal van slag. Coach Calderwood heeft geen grip op de talentvolle selectie.

Vitesse verspeelde gisteren twee punten in de strijd om Europees voetbal. De ploeg van trainer Beenhakker kwam in Arnhem niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen hekkensluiter RKC. Vitesse verspeelde twee keer een voorprong. In de tweede helft scoorden Makaay en Van den Brom voor de thuisclub. Schreuder maakte de eerste tegentreffer voor RKC, dat sinds de komst van trainer Jacobs nog geen punt had gewonnen.

De meest gevierde man bij RKC was debutant Starbuck, die in de slotfase de eindstand op 2-2 bepaalde. De fysiek sterke Engelse spits werd begin deze week overgenomen van Sheffield United. Hij speelde zwak, tot de rake kopbal in de 82ste minuut. Bij Vitesse speelde de Mexicaanse international Del Olmo voor de eerste keer mee. Hij kreeg net als Starbuck een gele kaart bij zijn debuut op de Nederlandse velden.