PvdA, VVD, CDA winnen in Zeeland

MIDDELBURG, 14 NOV. De vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in drie Zeeuwse gemeenten zijn gisteren gewonnen door de landelijke drie grote partijen. De PvdA won in Middelburg, het CDA in Veere en de VVD in Schouwen-Duiveland. De opkomst van de kiezers varieerde van plaatst tot plaats: in Middelburg 49,8 procent, in Veere 68,8 procent en in Schouwen-Duiveland 61,4.

De verkiezingen waren nodig omdat per 1 januari dertien gemeenten opnieuw worden ingedeeld, waardoor drie nieuwe gemeenten ontstaan. In 1995 waren in Zeeland door herindeling al drie andere nieuwe gemeenten ontstaan: Sluis, Noord-Beveland en Tholen.

In Middelburg, waaraan Arnemuiden wordt toegevoegd, behaalde de PvdA met 19,6 procent een nipte overwinning op het CDA dat 18,8 procent haalde. Het leverde beide partijen zes zetels op in de nieuwe gemeenteraad. De VVD behaalde 15,4 procent, het SGP 11,9 (beide vier zetels). De combinatie RPF/GPV krijgt drie zetels; D66, GroenLinks en AOV/Unie 55+ elk twee.

Het CDA won in de nieuwe gemeente Veere (waarbij Domburg, Valkenisse, Mariekerke en Westkapelle zich aansluiten) met 26,6 procent van de stemmen, wat vijf zetels oplevert. De VVD bleef steken op 21 procent (vier zetels) terwijl de PvdA 13,2 procent haalde (twee zetels). De sociaal-democraten werden voorbijgestreefd door het SGP met 17,4 procent, goed voor vier zetels. D66, AOV, GroenLinks en de gecombineerde lijst RPF/GPV wonnen elk één zetel.

In de nieuwe gemeente Schouwen-Duiveland, gevormd door Zierikzee, Duiveland, Westerschouwen, Middenschouwen, Bruinisse en Brouwershaven, werd de VVD zoals was voorspeld de grootste partij met 27,8 procent van de stemmen. Het leverde de liberalen zeven zetels op in de nieuwe gemeenteraad. Van de 15.554 stemmen ging 18,8 procent naar de PvdA en 18,4 procent naar het CDA (beide vier zetels). De combinatie SGP/GPV krijgt driezetels, RPF en D66 elk twee. GroenLinks, een nieuwkomer in de gemeentepolitiek op Schouwen-Duivenland, behaalde 4,6 procent van de stemmen wat voldoende is voor één zetel in de raad.