Protesten Oost-Timor

DILI, 14 NOV. In Dili, de hoofdstad van Oost-Timor, zijn studenten vanochtend voor de tweede opeenvolgende dag de straat op gegaan om steun te betuigen aan de Oost-Timoreze Nobelprijswinnaar bisschop Carlos Belo. Deze week is het vijf jaar geleden dat het Indonesische leger gewapenderhand een demonstratie in Dili neersloeg, waarbij ten minste 50 mensen en mogelijk meer dan 180 mensen werden doodgeschoten.

Door de toewijzing van de Nobelprijs aan bisschop Belo, afgelopen maand, is Oost-Timor de afgelopen tijd opnieuw in de belangstelling gekomen. Oost-Timor is een voormalige Portugese kolonie die in 1975 werd ingelijfd door Indonesië.

De Indonesische regering liet al eerder blijken uiterst ongelukkig te zijn met de toewijzing van de Nobelprijs aan bisschop Belo. Afgelopen dinsdag hielden meer dan 2.000 aanhangers van de jeugdbeweging van de Indonesische regeringspartij Golkar in Jakarta een optocht om te demonstreren voor de uitwijzing van bisschop Belo. De directe aanleiding voor die actie was een interview van Belo in Der Spiegel, waarin hij de Indonesische autoriteiten ervan beschuldigt de Oost-Timorezen te behandelen als “schurftige honden”.(AP, Reuter)