Pharming: gen-konijn tegen spierziekte

DEN HAAG, 14 NOV. Het Leidse biotech-bedrijf Pharming begint in België met de produktie van een potentieel geneesmiddel uit de moedermelk van genetisch aangepaste konijnen. Door het inbrengen van een (nagemaakt) menselijk gen in de dieren wil de onderneming uit de moedermelk het menselijk enzym alfa-glucosidase halen.

Deze stof moet patiënten met de zeldzame Ziekte van Pompe helpen. Het uiteindelijk medicijn voor de behandeling van deze soms dodelijke spierziekte zal er overigens pas over ongeveer drie jaar zijn, aldus een woordvoerder van Pharming.

Volgens de zegsman hebben de Erasmus Universiteit in Rotterdam en het Sophia Kinderziekenhuis Pharming enkele jaren geleden verzocht te onderzoeken of het mogelijk zou zijn de stof uit dierenmelk te halen. De wetenschappers denken een methode te hebben die mogelijk als een remedie tegen de ziekte kan werken. De biotech-onderneming is eerder op kleine schaal geslaagd in het produceren van de stof. Nu zal er op een grotere schaal aan worden gewerkt. Het gaat daarbij uiteindelijk om ongeveer 200 konijnen.

Pharming heeft naar eigen zeggen voor België gekozen omdat daar veel kennis is op het gebied van de konijnenfok. Pharming richt een nieuwe dochteronderneming op waarin de komende jaren 30 miljoen gulden wordt geïnvesteerd. De Gewestelijke Vlaamse Investeringsmaatschappij doet mee voor een bedrag van 6,3 miljoen gulden.

Pharming verwierf bekendheid met de genetisch aangepaste stier Herman. Dit dier kreeg ook een menselijk gen geïmplanteerd dat bij zijn nakomeling de produktie van het menselijke eiwit lactoferrine zou moeten bevorderen. Dit eiwit moet uiteindelijk ook een medicinale toepassing krijgen. (ANP)