Oproep boycot tegen Texaco

WASHINGTON, 14 NOV. De Amerikaanse dominee Jesse Jackson en andere zwarte leiders hebben gisteren opgeroepen tot een boycot van de oliemaatschappij Texaco, omdat de leiding van het bedrijf zich schuldig zou hebben gemaakt aan rassendiscriminatie. Als de onderneming niet voor zaterdag een schikking overeenkomt met werknemers die een proces tegen haar hebben aangespannen, dan zullen actievoerders bij pompstations gaan posten om klanten weg te sturen, aldus Jackson na een gesprek met de directie.

Texaco, in grootte de veertiende onderneming van de Verenigde Staten, kwam vorige week ernstig in opspraak toen heimelijk gemaakte bandopnamen leken te bewijzen dat topmannen van het bedrijf op een racistische manier spraken over zwarte werknemers. Ook spraken ze over het vernietigen van bewijsmateriaal. De president-directeur, Peter I. Bijur, heeft onmiddellijk zijn verontschuldigingen gemaakt aan zijn werknemers. Na het beluisteren van de band zei hij “geschokt en woedend” te zijn.

Hij liet bovendien een onderzoek instellen door een onafhankelijke advocaat. De twee directeuren die aan het opgenomen gesprek deelnamen en nog bij Texaco in dienst zijn, heeft hij met verlof gestuurd. Van de twee anderen, die niet meer in dienst zijn, heeft hij de betaling van hun aanvullend pensioen opgeschort. In de Amerikaanse media brak een debat los of het Amerikaanse bedrijfsleven nu eindelijk ontmaskerd was als racistisch. Maar deze week bleek uit grondige analyse van de band dat een aantal opmerkingen verkeerd verstaan waren.

Anders dan aanvankelijk was aangenomen gebruikte een van de Texaco-directeuren niet het beledigende woord nigger. Maar, aldus Bijur, de toon en context van het gesprek bleven totaal onacceptabel. Hij noemde een schikking voor zaterdag onwaarschijnlijk, maar zei dat het wel hoog op zijn agenda staat.

Twee jaar geleden hebben zes (deels voormalige) werknemers namens 1.400 collega's van minderheidsgroepen een proces tegen Texaco aangespannen, omdat de onderneming hun promoties en loonsverhogingen systematisch vertraagd zou hebben. In het algemeen zou er een raciale vijandigheid bij leidinggevend personeel bestaan tegenover gekleurde werknemers. De eisers vragen een schadevergoeding van in totaal 520 miljoen dollar. Inmiddels loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek naar de onderneming.

De voorzitter van de zwarte burgerrechtenbeweging NAACP, Kweisi Mfume, sprak gisteren enkele uren vóór Jesse Jackson ook met directeur Bijur. Mfume echter ging niet zover om tot een boycot op te roepen. Hij zei niets uit te sluiten, maar eerst een raportage van Texaco over dertig dagen te willen afwachten waarin de onderneming laat zien welke stappen ze genomen heeft om het raciale klimaat te verbeteren.