Ontslagen Mladic krijgt ultimatum

BELGRADO, 14 NOV. De regering van de Servische Republiek in Bosnië heeft de ontslagen legerleider Ratko Mladic een ultimatum gesteld. Hij moet zich uiterlijk vandaag neerleggen bij zijn ontslag.

Het ultimatum is vervat in een brief van Biljana Plavsic, de president van de Servische Republiek in Bosnië, aan Mladic. Ze sommeerde Mladic ook de naar schatting dertig gijzelaars die hij in zijn hoofdkwartier in Han Pijesak heeft opgesloten vrij te laten. Onder die gijzelaars bevinden zich de vice-premier en de minister van Defensie van de Servische Republiek in Bosnië. Welke maatregelen ze neemt als Mladic volhardt in zijn weigering het ontslag te aanvaarden is onduidelijk.

In een andere maatregel, bedoeld om Mladic' aanhang binnen het leger van de Bosnische Serviërs te isoleren, sloten gisteren de autoriteiten in Banja Luka een radiostation, Radio Krajina, dat loyaal is aan de ontslagen legerleider. Volgens een fax, die door het personeel van het radiostation naar Belgrado werd verstuurd, werd de zendapparatuur in beslag genomen. Het radiostation opereerde in Banja Luka sinds midden vorig jaar, toen Plavsic' voorganger als president, Radovan Karadzic, al probeerde Mladic te ontslaan. Die poging mislukte doordat de voltallige legerleiding het ontslag negeerde.

De NAVO-vredesmacht in Bosnië, IFOR, liet gisteren weten alleen zaken te doen met de vorige week zaterdag door Plavsic benoemde opvolger van Mladic, generaal Pero Colic. Na het ontslag van Mladic vervoegde zich een van zijn plaatsvervangers bij IFOR met de mededeling dat de vredesmacht als vanouds met hem moest praten. Inmiddels heeft Plavsic in een brief aan IFOR bevestigd dat Cosic tot opvolger van Mladic is benoemd en dat hij bevoegd is namens het gezag in Pale te praten. (Reuter, AP)