Onderzoek voorkennis bij Bols afgesloten

AMSTERDAM, 14 NOV. De politie en de Economische Controle Dienst (ECD) hebben hun onderzoek afgerond naar misbruik van handel met voorkennis in aandelen en opties BolsWessanen. Er zullen geen nieuwe aanhoudingen worden verricht.

Vorige week hadden de laatste verhoren plaats, van drie van beursfraude verdachte optiehandelaren. De ECD heeft de zaak overgedragen aan de rechter-commissaris.

In september werden in het kader van het onderzoek een directeur van het drank- en voedingsmiddelenconcern BolsWessanen en vier particuliere beleggers een aantal dagen voor verhoor op het politiebureau vastgehouden. Bij de drie optiehandelaren die vorige week zijn verhoord werd destijds huiszoeking verricht. Het openbaar ministerie heeft tot nog toe altijd nadrukkelijk de mogelijkheid opengelaten dat nieuwe arrestaties zouden volgen.

Belangrijk punt in het onderzoek lijkt het restaurant Blanje Bleu in Bentveld waar de aangehouden directeur van BolsWessanen regelmatig kwam. Ook de meeste verdachten aten er wel eens.

Het onderzoek naar misbruik van voorwetenschap concentreert zich op opmerkelijke transacties in het fonds BolsWessanen vorig jaar zomer. De transacties hadden plaats kort voordat het concern onverwachts met slechte winstverwachtingen naar buiten kwam. Op 3 juli 1995, de dag voor de bekendmaking van de tegenvaller, werden ongeveer 3.600 putopties verhandeld, meer dan acht keer zoveel als het dagelijks gemiddelde.

Een aantal speculanten heeft rondom deze periode opvallend veel aan BolsWessanen verdiend. Uit vertrouwelijke onderzoeksrapporten van de beurs blijkt dat een van de drie verdachte optiehandelaren een kwart miljoen gulden heeft overgehouden aan omstreden transacties.

Advocaat mr. D. Doorenbos, voorkennis-expert en raadsman van een van de drie verdachte optiehandelaren, verbaast zich erover dat het ECD-onderzoek is afgerond. “Uitgaande van de vooronderstelling dat met voorkennis is gehandeld, lijkt het me zo op het eerste gezicht sterk dat Justitie nu al, met de mensen die als verdachten zijn aangemerkt, een volledig beeld heeft van alle verdachten.” Volgens Doorenbos zouden er best nog meer potentiële verdachten “verscholen kunnen zitten”. De advocaat heeft de indruk dat justitie “er maar een paar heeft uitgepikt.”

Uit rapporten van de beurs blijkt dat nog anderen dan de vier particuliere beleggers en drie optiehandelaren transacties hebben verricht in de periode die justitie onderzoekt. Zo rondde Fortis-dochter en effectenbank KBW op 3 juli 1995, de dag voor publicatie van de tegenvaller, transacties af in 500 putopties BolsWessanen.

    • Geert van Asbeck