Ondanks 'gevaar' ontvangt Rushdie prijs in Kopenhagen

KOPENHAGEN, 14 NOV. De Britse schrijver Salman Rushdie heeft gisteravond in een zwaar beveiligd museum in Kopenhagen alsnog de Europese Aristeion-prijs voor literatuur in ontvangst genomen.

De Deense regering wilde de uitreiking aanvankelijk afgelasten omdat er een aanslag op Rushdie zou zijn beraamd. De schrijver zelf is er nog steeds van overtuigd dat er van bijzondere dreiging geen sprake was.

Het museum voor moderne kunst Arken in Kopenhagen leek gisteravond op een zwaarbewaakte vesting. Tientallen politieagenten in kogelvrije vesten en bewapend met machinegeweren en geflankeerd door politiehonden hadden een kordon gelegd rond het museum.

Er hing een helikopter in de lucht die de omgeving in de gaten hield en binnen werden alle genodigden voor de prijsuitreiking zeer grondig gefouilleerd.

De prijsuitreiking stond geheel in het teken van de rel. Eerder op de dag had Rushdie de excuses van de Deense premier Rasmussen geaccepteerd. “Het zou kinderachtig zijn om dat niet te doen.” Toch uitte hij opnieuw zware kritiek op de Deense regering: “Als mijn veiligheid in gevaar was, waarom kon de uitreiking vandaag dan wel gehouden worden en morgen niet”, zo vroeg de Britse schrijver zich af. Hij verweet de Deense regering gebrek aan moed.

De druk op de Deense regering om Rushdie toch te laten komen was enorm. Toen de regering twee weken geleden bekendmaakte dat Rushdie niet mocht komen, brak er een storm van kritiek los in binnen- en buitenland. Lange tijd was onduidelijk waarom Rushdie niet naar Kopenhagen kon komen en de schrijver zelf werd te laat en onvolledig geïnformeerd.

Rushdie had gisteren een half uur durend gesprek met de Deense premier, Rasmussen, die weigerde te vertellen waar de dreiging precies vandaan had moeten komen. Maar de premier verklaarde nogmaals dat op 14 november een aanslag op de Britse schrijver zou zijn beraamd.

In 1989 veroordeelde de Iraanse Geestelijk Leider imam Khomeiny Salman Rushdie ter dood omdat zijn boek De Duivelsverzen godslasterlijk zou zijn.

    • Piet de Blauw