Nettowinst BASF daalt licht tot 1,046 miljard mark

LUDWIGSHAFEN, 14 NOV. Het Duitse chemieconcern BASF heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst (vóór belasting) geboekt van 1,046 miljard DM. Dat is 2,3 procent lager dan in dezelfde periode van het vorig jaar. De omzet is in deze drie maanden met 7,2 procent toegenomen van 11,060 miljard tot 11,852 miljard mark.

Dat heeft voorzitter van de Raad van Bestuur van BASF, dr. Jürgen Strube, gisteren bekendgemaakt.

De markt lijkt zich weer te herstellen voor BASF, na een slecht eerste halfjaar. Voor het eerst in 1996 zorgden de activiteiten van het bedrijf in Duitsland voor een verbetering. Dat was vooral te danken aan de verkoop van gas.

Met een aantrekkend derde kwartaal is de omzet van BASF over de eerste negen maanden van '96 met 2,9 procent gestegen, van 35,117 miljard mark tot 36,119 miljard mark. De produktie steeg met 3,7 procent, maar de ontwikkeling van de prijzen had een negatief effect van 3 procent, vergeleken met de eerste negen maanden van '95. “Na de vakantie zijn de verkopen fors gestegen, maar de prijzen blijven onveranderd laag”, aldus Strube. Valuta-ontwikkelingen werken dit jaar in het voordeel van BASF, dat de afgelopen jaren te lijden had van zwakker wordende dollars, lires, peseta's en ponden.

In Europa, de belangrijkste markt voor BASF, liepen de verkopen in het derde kwartaal op met 4,8 procent, wat niet goed genoeg was om de slechte resultaten van het eerste halfjaar te compenseren. In Duitsland werd in het derde kwartaal meer olie en gas verkocht, maar ook etheen verkocht beter, waardoor de chemiedivisie uit het dal kwam.

In Frankrijk was een sterke opleving te zien van verkopen van vooral gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw. Dat gold ook voor Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

In Oost-Europa is geen eenduidige ontwikkeling waar te nemen, zo zei Strube, maar ook al variëren de resultaten van land tot land, in alle voormalige Oostbloklanden werd meer verkocht dan ooit.

In Noord-Amerika lagen de verkopen 1,6 procent hoger, gedurende de eerste negen maanden van dit jaar, maar dat was vooral te danken aan de inbreng van het juist gekochte farmaceutische bedrijf Boots. In Zuid-Amerika profiteert BASF van de economische groei in Brazilië en Argentinië. Colombia en Venezuela deden het slechter dan vorig jaar, zo zei Strube vanochtend. “Ons grootste probleem blijft de lage prijzen,” aldus de BASF-topman. “Daardoor hebben we disproportioneel hoge verliezen geleden bij polyolefinen en bepaalde soorten plastic.” De divisies voeding en gezondheidszorgartikelen lieten een verkoopstijging zien van 19 procent in het derde kwartaal. Strube verwacht veel van een medicijn tegen zwaarlijvigheid, dat in de Verenigde Staten inmiddels is goedgekeurd door de Food and Drugadministration (FDA).

In Amerika doet BASF het ook goed op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. Strube verwacht daar nog een forse “sprong voorwaarts” te maken door de koop van de activiteiten op dit gebied van de Zwitserse concurrent Sandoz.

BASF is echter niet van plan een notering aan te vragen op Wall Street, zoals concurrent Hoechst eerder deze maand bekendmaakte.