'Laat Antillen over geld meebeslissen'

PHILIPSBURG, 14 NOV. Nederland moet de Antillen een grotere zelfstandigheid geven op financieel terrein. De huidige praktijk is “te regelzuchtig”. De eilanden moeten eigen fondsen krijgen, die zij zelf beheren.

Dit zei de oud-commissaris der koningin in Flevoland, H. Lammers, gisteren op Sint Maarten bij het bezoek van de fractievoorzitters van de vier grote partijen uit de Tweede Kamer. Lammers is sinds 1 maart coördinator van de wederopbouw op Sint Maarten. Het bovenwindse eiland werd vorig jaar zwaar getroffen door de orkaan Luis. Lammers hield tegenover de Kamerleden een pleidooi om de eilanden fondsen te geven die zij zelf beheren, analoog aan de situatie in Nederland met het gemeente- en provinciefonds. Nu nog hebben de Antillen voor iedere uitgave toestemming nodig van de minister van Antilliaanse zaken. De oud-commissaris noemde het begrijpelijk dat op de Antillen veel irritatie bestaat over het restrictieve toezicht vanuit Nederland op hun uitgaven. “Veel ongenoegen is te herleiden tot de situatie dat men zich afhankelijk voelt van Nederland.” Volgens Lammers is er nu sprake van “ideologisch toezicht” en zou Nederland over moeten gaan tot “normaal financieel toezicht”.

Van de 220 miljoen gulden die uitgetrokken is voor wederopbouw, is inmiddels 50 miljoen besteed. Lammers zei geen aanwijzing te hebben dat bij de aanbesteding sprake is geweest van onregelmatigheden.