'Kritiek op leverancier energie niet terecht'

ROTTERDAM, 14 NOV. Particuliere installatiebedrijven kunnen profiteren van de groeiende markt voor verhuur van energie-apparatuur, zoals geisers en cv-ketels.

Bovendien kan het midden- en kleinbedrijf meer omzet verwachten uit een grote actie van de energiebedrijven om energiezuinige keuken- en wasmachines onder de aandacht van het publiek te brengen.

Dit zegt EnergieNed, de organisatie van energiebedrijven, in reactie op het verwijt van oneerlijke concurrentie dat MKB-Nederland maandag uitte aan het adres van de energiedistributiebedrijven.

Volgens EnergieNed zijn de energiebedrijven zich met de verhuur van apparatuur gaan bezighouden omdat de installatiebranche daar aanvankelijk geen brood in zag. “Nu die verhuurmarkt aantrekkelijk blijkt, kunnen de installatiebedrijven profiteren van ons voorwerk. Dat lijkt ons zinvoller dan te blijven tamboereren op vermeende oneerlijke concurrentie”, aldus een woordvoerder.

Hij wijst erop dat bij verhuur en onderhoud van energie-apparatuur bij huishoudens en bedrijven “in het overgrote deel van de gevallen in de regio wordt samengewerkt met particuliere installateurs. Die ondernemers hoor je niet klagen over oneerlijke concurrentie”.

Als “onjuist” kwalificeert EnergieNed de opmerking van MKB-Nederland dat de opbrengst van de milieuheffing op de energierekening (het Milieu Actie Plan van de energiebedrijven) niet terugvloeit naar de particuliere sector.

“Vorig jaar werd alleen al in de zakelijke markt 44 miljoen gulden subsidie verstrekt voor hoogrendementsketels (cv), isolatie en energiezuinige verlichtingsarmaturen.” Sinds 1991 zijn ruim een half miljoen HR-ketels geplaatst, en tienduizenden zuinige armaturen, miljoenen spaarlampen en honderdduizenden zuinige spaardouchekoppen verkocht, aldus EnergieNed.

EnergieNed zegt het signaal dat het MKB meer van de MAP-heffing wil terugzien te hebben 'opgepikt'. “Ook wij vinden dat er meer kan. We leggen nu de laatste hand aan een energiebesparingsfonds waarover EnergieNed met alle marktpartijen overleg heeft gevoerd.

Ook het midden- en kleinbedrijf is daar positief over. De regeling komt erop neer dat bedrijven straks goedkoop geld kunnen lenen om te investeren in energiebesparing. Ze krijgen drie procent korting op de marktrente.''