Kinderagenda

Sprookjes

Het Comenius Museum in Naarden is even omgetoverd tot een groot sprookjesboek. Waar je ook loopt en waar je ook kijkt, overal zijn sprokjes. Sommige kan je herkennen, want die staan in een boek, op de video of komen uit de BOEKIEBOEKIEkrant. Maar de meeste sprookjes zijn spik-splinter-nieuw. Ze zijn speciaal voor de tentoontelling Er was eens een sprookje......gemaakt. Je dwaalt door sprookjeszalen en je gedachten dwalen prettig mee, maar wel blijven opletten want voordat je het weet ben je in een heksenkamer met griezelige kunstwerken. En in die kamer staan ook een paar schoenen van een heks van adel. Heksen hebben meestal lange, rare, knobbelige en bobbelige voeten en daarom heeft Simone ten Bosch voor die heksen dan ook rare lange schoenen gemaakt. In de sprookjeskast van Pia van Nuland zie je de wereld op zijn kop staan en er zijn mooie kijkkastjes. Is er een kunstwerk bij dat je mooi vindt, dan kan je dat misschien wel lenen of kopen. Want wie wil er geen sprookje in zijn kamer? En lijkt het je leuk om als Sneeuwwitje, Assepoester of een ander lievelings-sprookjesfiguur door het leven te gaan? Dan kan je meedoen aan de kinderknutselclub op zaterdag van 13u30 tot 15u30 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar (op afspraak). Er was eens een sprookje..., tentoonstelling t/m 24 februari in het Comenius Museum, Kloosterstraat 33, Naarden. Open d t/m zo 12-17u, vanaf 1 januari van 13-16u. Toegang voor kinderen ƒ 1,50 en volwassenen ƒ 3,50.

Uitgestorven

Ik wou dat ik de laatste was

van een heel bijzonder ras

Je wordt geknuffeld en verwend

als je uitgestorven bent

Als ik uitgestorven ben dan zal de wereld wenen

Iedereen komt kijken en staat droevig aan mijn graf

Dan pas missen ze mijn mooie kop, mijn slanke benen

Het zal koud zijn zonder wol, maar dat is hun straf

Niemand ziet het schone van het doodgewone

Hoe mooi iets was, beseft men pas

als het niet meer bestaat

maar dan is het te laat

Zondagmiddag 17 november om 14u30 gaat het kinderprogramma Kijk & Luister over dingen die niet meer bestaan, daarom heet het programma ook uitgestorven. Zo spelen en zingen leerlingen van van de jeugdtheaterschool Zuid-Holland Ik wou dat ik de laatste was, geschreven door Clara Linders met muziek van Peter de Koning. Wouter Klootwijk vertelt een fantastisch verhaal dat nog niemand kent, want hij heeft het speciaal voor Kijk & Luister geschreven. Jelle Reumer, directeur van het Natuurmuseum, laat overblijfselen zien van dieren die allang niet meer leven. Hij neemt een kies mee van een wolharige mammoet, die 20.000 jaar oud is en ook kan je een grote (fossiele) oester bekijken van 10 miljoen jaar oud. De Belgische schrijver Geert van Istendael is op zoek gegaan naar bijna uitgestorven sprookjes; hij redt ze door ze opnieuw te schrijven! Verder maakte hij 59 gedichten over een uitgestorven dinosaurussoort, de Iguanodon. Speciaal voor Kijk & Luister maakte hij de zinnen wat makkelijker maken en hij heeft hier en daar wat weglaten. Uitsterven is niet erg, vindt hij. Maar ja, als de dichter ook uitsterft, moeten ze natuurlijk speciale dichtersparken aanleggen om dichters te kweken, maar nu is het nog niet nodig, want hij is er toch! Voor kinderen vanaf 6 jaar in Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam. Ouders, opa's en oma's zijn van harte welkom, maar als het druk is gaan kinderen voor. Toegang kinderen ƒ 5,-, volwassenen ƒ 7,50. Res 010-43333534.

Een kind van je tijd

Aanstaande zondag is de laatste dag dat de tentoontelling Een kind van je tijd over kinderen in deze eeuw in het Haagse Museon voor het laatst te zien is en dat wordt 's middags van 12 tot 17u feestelijk afgesloten. Er worden sprookjes met de toverlantaarn verteld (12u30, 13u30, 14u30, 15u30) voor kinderen vanaf 6 jaar in de zaal Fotografie. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen luisteren naar mooie verhalen in de zaal 'Prehistorie van Nederland' (13u, 14u, 15u en 16u). Je kan Bagatel spelen, een honderd jaar oud knikkerspel, maar ook sjoelen, domino, mens erger je niet en knutselen. Op het schoolpleintje van de tentoonstelling kan je niet alleen zien hoe je (over)grootouders leerden schrijven, maar mag je het ook zelf proberen met een kroontjespen of een lei. Als het mooi weer is kan je meedoen met touwtje springen, tollen en hinkelen (bij slecht weer in de studio naast de aula). Ook kan je in het 'Zoethoudertje' snoep van vroeger kopen en meespelen met het Levend Ganzenbord. Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Toegang voor kinderen van 5 t/m 12 ƒ 5,-, daarboven ƒ 7,-.

Voorlezen

De ivoren deur bevond zich diep beneden in het kasteel, in de muur van de zijkelder waar nooit iemand kwam, wat erachter zat wist niemand. Er was maar één ding zeker: wie door de ivoren deur stapte, kwam nooit meer terug.....Op zondag 17 november wordt in elf theaters het griezelverhaal De Ivoren Deur van Paul Biegel voorgelezen en speciaal voor deze dag is het verhaal vertaald in het Frans, Portugees, Spaans, Turks, Arabisch, Marokkaans (Berber), Iraans (Farsi), Papiamentu en Sranang Tongo. Een Engelse vertaling bestond al. De voorleesmiddag is onderdeel van het festival De Kracht van de Cultuur.

Cultureel Centrum Amstelveen: 14u30 (Engels) en 15u30 (Nederlands) door Leoni Jansen.

Stadsschouwburg Amsterdam: 14u30 (Nederlands) door Ellen Pieters en 15u30 (Engels) door Donald Jones

Pleintheater Amsterdam: 13u30(Nederlands), 14u (Arabisch), 14u45 Kindercabaret Toerje (Nederlands èn gebarentaal), 16u gebarentaal

Stadsschouwburg Arnhem: 11u30 (Nederlands) door Jan van Eijndthoven, Rifijns (Marokkaans), Turks en gebarentaal

De Nieuwe Veste, Breda: 12u Nederlands, Turks, Spaans en Arabisch

Artemis, Den Bosch: 13u gedramatiseerde versie van het verhaal door acteurs van Artemis en een muzikant

Universiteitstheater Groningen:14u Nederlands, Engels, Turks, Papiamentu, Spaans en een gedramatiseerde vertelling door Guillaume Pool

Zaal De Unie, Rotterdam: 11u Sranang Tongo door Paul Middellijn

Stadsschouwburg Sittard: 11u Nederlands, Limburgs (Ger Bertholet) en Vlaams

RASA, Utrecht: 15u Nederlands (Aart Staartjes), Sranang Tongo (Paul Middellijn), Rifijns (Jamal Hamid), Turks (Faruk Dikici) en Farsi (Susan Rezai) er is muziek en een griezelmarkt

Montessorischool Weert: 14u30 Nederlands

Voor kinderen vanaf 8 jaar, behalve in Utrecht en Den Bosch is de toegang gratis. Inl 010-4143344.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker