Jorritsma verrast door aanbod van voetbalbond

ROTTERDAM, 14 NOV. Hockeycoach Hans Jorritsma was verrast toen de voetbalbond hem benaderde voor een functie. “Ik ga kijken of ik iets aan het voetbal kan toevoegen”, zei Jorritsma gisteren. De 47-jarige Jorritsma, 65-voudig hockey-international, wordt per 1 januari coördinator voetbaltechnische zaken bij de KNVB. De Amsterdammer zal zich gaan bezighouden met het verbeteren van het Nederlandse voetbal.

Jorritsma was technisch adviseur bij NOC*NSF. “Ik zie het als een hele eer. Guus Hiddink wil over twee jaar presteren. Ik hoop dat ik met mijn ervaring, met tips, een beetje kan helpen”, zei hij gisteravond op televisie. “Ik heb dan misschien geen voetbal-achtergrond, maar ik heb meer dan voldoende ervaring in andere topsporten. En dat is echt vergelijkbaar.”

De aanstelling van Jorritsma kreeg ook kritiek. Veel voetbalcoaches vinden het vreemd dat iemand van buiten het voetbal de technische zaken gaat doen. “We hebben al genoeg voetbalkennis in huis”, zei directeur betaald voetbal Peter Vogelzang van de KNVB. Vitesse-coach Leo Beenhakker snapt niets van de kritiek. “In Nederland heeft iedereen toch verstand van voetbal.” (ANP)