Iran gaat klacht indienen tegen Duitse aanklager

TEHERAN, 14 NOV. Iran heeft gisteren aangekondigd “een klacht in te dienen” tegen de Duitse federale aanklager wegens zijn “ongefundeerde” beschuldigingen tegen de hoogste Iraanse leiders in verband de moord op vier Iraans-Koerdische leiders in een restaurant in Berlijn in 1992.

In zijn requisitoir aan het slot van het al sinds oktober 1993 voortslepende proces in Berlijn tegen een vermeende Iraanse agent en vier Libanezen stelde federale aanklager Ronald Georg eerder deze week dat de opdracht om de vier te vermoorden was gegeven door de Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei in zijn hoedanigheid van lid van een 'comité voor speciale zaken' waarin ook president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani en minister voor inlichtingendiensten Ali Fallahian zitting zouden hebben. Het Duitse parket had tot woede van de Iraanse autoriteiten in deze zogeheten Mykonos-zaak - naar het restaurant waar de moorden werden gepleegd - in maart al een internationaal arrestatiebevel tegen minister Fallahian uitgevaardigd.

De betrokkenheid van ayatollah Khamenei en president Rafsanjani waren in augustus aan de orde gesteld door de vroegere Iraanse president Bani-Sadr, die sinds 15 jaar in ballingschap in Parijs leeft maar zegt nog te beschikken over nauwe contacten in Iran. Hij getuigde dat geen aanval op Iraanse dissidenten wordt uitgevoerd buiten hun medeweten.

Volgens een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken heeft de Duitse aanklager “de grenzen overschreden” en heeft hij “zich gediskwalificeerd”. De woordvoerder beschuldigde de aanklager ervan “de hoogste Iraanse leiders te hebben beledigd” “onder de invloed van anti-islamitische kringen die zich verzetten tegen de goede relaties tussen Iran en Duitsland”. “De houding van de aanklager tegenover Iran getuigt van het feit dat hij een gevoel van minderwaardigheid heeft ten opzicht van de zionistische gemenschap, die er slechts aan denkt om Duitsland te vernederen”, aldus de Iraanse woordvoerder.

Duitsland en Iran onderhouden op zich relatief goede betrekkingen, met name op economisch gebied. Duitsland is een groot voorstander van de 'kritische dialoog' die de Europese Unie, tot woede van de Verenigde Staten, met de Islamitische Republiek onderhoudt. (AFP, AP)